Ermenistan’dan ‘Erivan’ daveti

Ermenistan’dan ‘Erivan’ daveti

Ermenistan, Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nu 12 Aralık’ta başkent Erivan’da düzenlenecek Karadeniz Ekonomik İşbirliği toplantısına davet etti.

 

Ermenistan ile ilişkiler konusunda Ankara’nın “Bazı yaratıcı fikirler üzerinde çalışıyoruz.” açıklamasının yankıları sürerken, Erivan’dan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’na davet geldi. Ermeni yönetimi, 12 Aralık’ta başkent Erivan’da düzenlenecek Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) dışişleri bakanları toplantısına Türk Bakan’ı davet etti. Davet tüm KEİ üyelerine gitti ancak Ermeni tarafı, Türk Bakan’ı Erivan’da görmekten memnuniyet duyacaklarını bildirdi. Resmi davet Ankara’ya ulaşırken Davutoğlu’nun gitmek niyetinde olduğu; ancak son kararın Azerbaycan ile Ermenistan arasında süren görüşmelerin seyrine göre verileceği öğrenildi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın dün gerçekleşen Viyana buluşmasından “diyaloğa devam” kararı çıkması nedeniyle Davutoğlu’nun Erivan’a gitmesi bekleniyor.

 

Bakan Davutoğlu’nun 10 Ekim’de gerçekleştirdiği İsviçre ziyaretinin ardından Güney Kafkasya’da diplomasi trafiği hızlandı. Davutoğlu, Bern’de Azerbaycan-Ermenistan ihtilafının aşılması için İsviçre’den arabuluculuk talep etmişti. Davutoğlu, muhataplarına “Türkiye, Ermenistan ile ilişkileri normalleştirmeye hazır. Ancak bunun için Ermenistan’ın işgal ettiği Azeri topraklarından çekilmeye başlaması şart. Ermeni yönetimini buna ikna edin, biz de sınırı açalım.” mesajı vermişti.

 

BABACAN KATILMIŞTI

Dağlık Karabağ meselesi, Bakan Davutoğ-lu’nun Washington ziyaretinde de gündeme geldi. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Davutoğlu ile Karabağ’ı konuştuklarını belirterek kendisinin üç gün önce Aliyev ve Sarkisyan ile telefonda görüştüğünü bildirdi. Zaman’a konuşan Dışişleri yetkilileri, Erivan’a gitmek konusunda “Türkiye, Ermenistan’ı tanıyor. Sadece diplomatik ilişkimiz yok. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül milli maç için Erivan’a gitmişti. Bakan Davutoğlu’nun gitmemesi için bir sebep yok. Ancak alandaki gelişmeler buna müsait olmalı.” yorumu yaptı. Türkiye-Ermenistan ve Bakü-Erivan meseleleri Başbakan Tayyip Erdoğan’ın yarın Rusya’ya gerçekleştireceği ziyarette geniş şekilde ele alınacak. Dönemin Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Nisan 2009’da yine bir KEİ toplantısı için Erivan’a günübirlik bir ziyarette bulunmuş, Ermenistan Dışişleri Bakanı Eduard Nalbandyan da İstanbul’a gelmişti. Davutoğlu Erivan’a gitmezse, Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck’un aynı tarihte Ankara’ya gerçekleştireceği ziyaret bahane olacak.

 

EL KAİDE, SURİYE SINIRIMIZI KULLANAMAZ

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun önceki günkü Washington ziyaretinde Türkiye’nin Suriye’de El Kaide ve diğer radikal gruplara destek verdiği iddialarını bizzat gündeme getiren Türk heyeti, iddiaları bir kez daha kesin bir dille yalanladı. Muhataplarına “Hiçbir radikal grubun Suriye sınırından geçmesine müsaade etmedik, etmeyiz.” diyen Türk Bakan, Amerikan basınıyla görüşmesinde de özellikle bu konuya dikkat çekerek aynı mesajı verdi. Davutoğlu, Türkiye’nin bu gruplara destek sağlamadığını ve sağlamayacağını vurguladı. Teamüllerin aksine vakit darlığından ötürü yalnızca Amerikan basınıyla görüşen Davutoğlu, Türkiye’yi suçlayan ülkelerden terörist listesi isterken hiçbir ülkenin bu konuda istihbarat paylaşmadığını savundu. Türkiye’nin demokratik bir hukuk devleti olarak seyahat özgürlüğüne engel olamayacağını da anlatan Bakan Davutoğlu, Türkiye-Suriye sınırındaki durumu ABD-Meksika sınırındaki duruma benzetti.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.