Erdoğan, Obama ile terörü görüştü

Erdoğan, Obama ile terörü görüştü

Başbakan Erdoğan, Başkan Barack Obama ile 40 dakika süren telefon görüşmesi yaptı. Erdoğan’ın araması üzerine gerçekleşen görüşmede terörle mücadele ve Suriye krizi ele alındı. Obama, Bingöl’de askerî konvoyu hedef alan saldırı dolayısıyla taziye verdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dün gece Başkan Barack Obama ile sürpriz bir telefon görüşmesi yaptı. Başbakanlık’tan yapılan açıklamaya göre 40 dakika süren görüşmede terör saldırıları, İslam dünyasında infiale yol açan Hz. Muhammed’e hakaret filminin ardından yaşanan gelişmeler ile Suriye’deki son durum ele alındı. Görüşme, tarafların bölgesel ve küresel sorunlar hakkında yakın istişare içinde olma kararı çerçevesinde Erdoğan’ın araması üzerine gerçekleşti. Görüşmede Obama, dün Bingöl’de askeri konvoyu hedef alan saldırı da dahil olmak üzere, son zamanlarda Türk güvenlik güçlerinin ve vatandaşların hayatlarını kaybetmelerine ve yaralanmalarına yol açan saldırılara ilişkin taziyelerini iletti.

Erdoğan da Libya’da geçtiğimiz hafta ABD Büyükelçisi Chris Stevens ve üç Amerikalı görevlinin ölümü dolayısıyla başsağlığı diledi. ABD Başkanı, Erdoğan’ın, hakaret filmine tepki olarak Bingazi’deki ABD Başkonsolosluğu’na ve başka ülkelerdeki Amerikan elçiliklerine yönelik saldırılarla ilgili Müslümanlara provokasyona gelmeme uyarısı yapmasını ve şiddetin kınanmasına öncülük etmesini takdirle karşıladığını belirtti. İki lider, Suriye konusunda ise Şam rejiminin sivillere karşı giderek şiddete başvurması, insani krizin derinleşmesi ve geçiş sürecinin aciliyet kesbetmesi konularında aynı kaygılara sahip olduklarını ifade etti. Erdoğan ve Obama, Suriye konusunda, Türkiye ve ABD hükümetleri arasında yakın ve etkin işbirliği doğrultusunda önümüzdeki dönemde de beraberce çalışmaya devam edeceklerini vurguladı.
Telefon görüşmesi, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı CIA’nın başkanı Orgeneral David Petraeus ile ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey’nin kritik Türkiye ziyaretlerinin ardından gerçekleşti. CIA Başkanı Petraeus, MİT Müsteşarı Hakan Fidan’la görüşüp, ardından İsrail’e geçmişti. ABD Genelkurmay Başkanı Dempsey de geçtiğimiz gün Türk mevkidaşı Org. Necdet Özel ile bir araya gelmişti. Üst üste yapılan bu ziyaretlerde, Suriye, İran ve terör konuları ana gündem maddesi oldu. Petraeus’un Fidan’la görüşmesinin hemen ardından İsrail’e geçmesi, ABD’nin iki ülke arasında arabuluculuk rolü üstlendiği yorumlarını da beraberinde getirdi. Ziyareti önemli kılan bir başka nokta ise Suriye yönetiminin elinde bulunan biyolojik ve kimyasal silahlar. Petraeus’un bu tehdit karşısında CIA-MOSSAD ve MİT’in daha etkin işbirliğinde bulunması için temaslarda bulunduğuna dikkat çekiliyor. Türk ve Amerikan genelkurmay başkanlarının görüşmesinde ise muhtemel Suriye müdahalesinde Türkiye’nin üstleneceği rolün ayrıntılı olarak ele alındığı iddia ediliyor. Martin Dempsey, ABD’ye dönerken uçakta yaptığı açıklamada, “(Türkiye ile) Suriye’deki olaylara bakışımız benzer ve bu ve diğer bölgesel konularda birlikte çalışmakta mutabık kaldık.” dedi. Türk yetkililerin, Suriye’deki kriz uzadıkça mezhepsel ayrılıkların da bir o kadar büyüyeceğini ifade ettiklerini aktardı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.