“Erdoğan – Obama görüşmesinde Kıbrıs müzakereleri için mutabakat bekliyoruz”

“Erdoğan – Obama görüşmesinde Kıbrıs müzakereleri için mutabakat bekliyoruz”

KKTC Başbakan İrsen Küçük, Washington’dan Rum tarafına barış çağrısı yaptı. Küçük, “Artık barış zamanı gelmiştir hatta geçiyor. Buradan bir kez daha Rum tarafına barış elimi uzatıyorum. Gelin 2013’ü çözüm yılı yapalım.” dedi. Küçük, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Obama görüşmesinde, ABD’nin Kıbrıs konusunda daha aktif rol üstlenmesi için mutabakat beklediğini ifade etti. 

İrsen Küçük Washington’daki temasları çerçevesinde Türk Amerikan Dernekleri Asamblesi’nin düzenlediği çalışma yemeğine katıldı. Yemekte konuşan Başbakan Küçük, uluslararası toplumu Rum tarafını bir an önce masaya dönme konusunda ikna etmeye çağırdı. 

İrsen Küçük, 50 yıldır devam eden Kıbrıs sorununda, Kıbrıs Türk toplumunun ortaya konan uzlaşı arayışlarına hep pozitif yaklaşırken, Rum tarafının negatif tutumu nedeniyle bir sonuca ulaşılamadığına işaret etti.

Kıbrıs sorununun çözümü için artık zaman geldiğini ifade eden Başbakan İrsen Küçük, Kıbrıs Türkleri bir 50 yıl daha beklemek ve her gün ihlal edilen haklarına seyirci kalmak niyetinde değildir. 2008 yılında BM tarafından başlatılan son görüşme süreci de Rum tarafının isteksizliği ve kendi iç meselelerine dayandırdıkları bahaneler yüzünden ne yazık ki sonuçsuz kalmıştır.” dedi. 

Küçük, Kıbrıs sorununun çözümü ile yakından ilgilenen devletlerle kuruluşların, Rum Yönetimi’ni görüşme masasına zaman geçirmeksizin oturmaya ve iyi niyetle görüşmeye başlamaya ikna etmesi gerektiğini vurguladı.

KKTC Başbakanı olarak bu platformdan bir kez daha Rum tarafına barış elini uzattığını söyleyen Küçük, “Taraflarca kabul edilmiş BM parametreleri çerçevesinde Kıbrıs’ı federal bir çatı altında birleştirilebilir ve halen büyük sarsıntılar geçiren Doğu Akdeniz barışına katkı sağlayabiliriz.” dedi. Türk-Yunan ilişkilerine de değinen Küçük, bu vesileyle içtenlikle paylaştığımız batı dünyasının siyasi ve ekonomik yapısına ve NATO çerçevesinde güvenliğe katkıda bulunabileceklerini aktardı. 

Başbakan Küçük konuşmasında Rum Yönetimi’ne, hidrokarbon kaynakları konusunda tek yanlı girişimlerine son verme çağrısı yaptı. Küçük, bu tür çalışmaların Ada’da bir çözüme ulaşıldıktan sonra yapılması gerektiğini söyledi.

Bu arada Küçük, çalışma yemeğinin ardından basın açıklaması yaptı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama’nın gerçekleştireceği görüşmeden ne beklediği yönündeki soru üzerine, “Görüşmede Rum tarafının masaya dönüp müzakerelere başlaması konusunda ABD’nin daha aktif rol oynaması konusunda mutabakat çıkmasını bekliyorum.” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.