Erdoğan, Netanyahu’ya seslendi: 2012, 2008 değil, hesaplarını iyi yap

Erdoğan, Netanyahu’ya seslendi: 2012, 2008 değil, hesaplarını iyi yap

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya seslenerek, Gazze konusunda uyardı. Erdoğan, “2012’in şartları 2008’den çok daha farklı. Hesaplarını iyi yap.” dedi.

Başbakan Erdoğan, Mısır temasları çerçevesinde bugün başkent Kahire’de düzenlenen Türk-Mısır İş Forumu’na katıldı. Erdoğan, forumda işadamlarına hitaben bir konuşma yaptı. Erdoğan, konuşmasında Mısır’ın son devrimle büyük görev üslendiğini belirterek, Mısır halkının yapmış olduğu baharın hep bahar olarak kalmasını ve bir kez daha sonbahara dönmemesini diledi. Erdoğan, “Mısırı seviyoruz geleceğe birlikte yürümek istiyoruz.” dedi.

Mısır’ın kritik bir süreçten geçtiğini dile getiren Erdoğan, Mısır’ın bu geçiş sürecini başarıyla bitirecek olmasının başka kardeş Müslüman ülkelerini umutlandıracağını belirterek, “Her mutlu doğumun sancılı olduğunu” hatırlattı. Erdoğan Mısır’ın kalkınmasını tüm bölge ülkeleri için umut ışığı olacağını kaydetti.

ERDOĞAN İSRAİL’E SERT ÇIKTI

Başbakan Erdoğan Türk-Mısır İş Forumu’nda bir kez daha İsrail’e sert çıktı. Erdoğan, İsrail’i saldırılardaki can ve mal kayıpları konusunda kandırmaca bir yol izlemekle eleştirdi. Erdoğan, “İsrail çocuklara acımaz. Onlar 9 aylık çocukları vuracak kadar acımasızdır. Davos’ta İsrail cumhurbaşkanına demiştim: Siz çocukları öldürmeyi iyi bilirsiniz.” dedi.

Erdoğan, İsrail’in hep ezip sindirerek büyümeyi kendine yol seçtiğine vurgu yaptı. Erdoğan, “Netanyahu’ya sesleniyorum: 2008 ile 2012’nin şartlar aynı değil. Hesaplarını iyi yap.” ifadelerini kullandı.

Filistin sorunu ile ilgili Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkan Barack Obama ile görüşme yaptığını, ateşkes konusunda İsrail tarafıyla temasa geçmelerini istediği hatırlatan Erdoğan, Filistin’de bir an önce ateşkesin sağlanması gerektiğini kaydetti.

BM Güvenlik Konseyi’ne yönelik eleştirilerde de bulunan Erdoğan, artık bu kurumun güven kaybettiğini, barışın bir çok konuda verilecek kararın beş ülke liderinin dudakları arasında sıkıştığını, dünyayı ilgilendiren önemli konuların beş kişinin dudakları arasından çıkacak kelimelere bağlı kalmaması gerektiği ifade etti.

ATEŞKEZ EŞ ZAMANLI OLSUN

Erdoğan Filistin’de düşünülen ateşkes konusunda ise “Ateş eş zamanlı durdurulsun; bunu istiyoruz. İsrail durdurmayacak da Gazze durduracak; Böyle adaletsizlik olur mu?” diye konuştu. Arap Birliği’ni Filistin sorununda yetersiz ve sessiz kalmakla suçlayan Erdoğan, “Arap Birliği’ne de sesleniyorum: Sesiniz ne zaman çıkacak?” şeklinde konuştu.

Erdoğan, İsrail’in insanlık dışı eylemlerini dışarıdan aldığı destek ve güçle yaptığını ifade ederek, “Devlet terörü estirenlere karşı olmalıyız. Bebek öldürmek için yola çıkanlar artık karşılarında güçlü iradelerin olacağını görecektir. Bunu başarmak zorundayız.” dedi.

HAMAS VE FETİH ANLAŞMALI

Filistin’e de seslenen Erdoğan, Hamas ve Fetih’i birlik ve beraberlik içerisinde olmaya çağırdı. Erdoğan, “El Fetih ve Hamas arasındaki sıkıntı giderilmedikçe de Filistin sorunu çözülemez. Fetih ve Hamas arasındaki sorunun çözümünü engelleyenler ne tarihe, ne halka ve ne de hakka, hiç kimseye hesap veremeyecektir.” değerlendirmesinde bulundu.

Batılı güçlerin derdinin İslam dünyasını içten parçalamak olduğu ifade eden Erdoğan, İsrail saldırdıkça bu bölgede hiç bir ülkenin istikralı ve huzurlu olamayacağına vurgu yaptı.

Erdoğan, Orta Doğu’da İsrail ve Gazze arasında 24 saat içerisinde ateşkesin olması gerektiğini, uzamasının hiçbir tarafın işine yarayamayacağı ve Gazze’ye uygulanan ambargoların kademeli olarak kaldırılması, 90 gün içerisinde görüşmelerin başlaması gerektiği kaydetti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.