Erbil’e sığınan Türkmen çocuklar, sıcaktan ölüyor

Erbil’e sığınan Türkmen çocuklar, sıcaktan ölüyor

Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün şiddetinden kaçarak güvenli bölgelere sığınan Türkmen aileler, bütün zorluklarla beraber 50 dereceyi aşan sıcaklarla da mücadele ediyor.

Irak’ta hava sıcaklıkları, en çok Telafer ilçesinden IŞİD’in saldırıları sebebiyle kaçarak Erbil’e sığınan ailelerin çocuklarını etkiliyor. Erbil’e bağlı Bahırke kampında yaklaşık 3 bin Telaferli sığınmacı yaşıyor.

Kamp sakinleri, aşırı sıcaklar nedeniyle çocukların sık sık burunlarının kanadığını ve ishal olduklarını söyledi. Aileler, kampta yetişkinlerin bile dayanamadığı sıcakların çocukların sağlığını olumsuz etkilediğini belirtti. Kampta İsmail Rıza isimli bir Türkmen, 5 çocuğun hayatını kaybettiğini ifade etti. Rıza, “Biz Türkmenleriz. Türkiye bizim babamızdır. Bize yardım eli uzatsın. Şu ana kadar 5 çocuk aşırı sıcaklıklara dayanamayıp hayatını kaybetti.” şeklinde konuştu. Hüseyin Ali ise IŞİD teröründen kaçıp bütün mal varlığını Telafer’de bıraktığını, kampta çok sıkıntılı bir hayat sürdüklerini dile getirdi. Amine Hıdır isimli bir kadın ise 1 yaşındaki bebeğinin sağlığının aşırı sıcaklardan dolayı tehlikede olduğunu ifade etti.

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi topraklarında yaklaşık 500 bin Irak ve Suriyeli mülteci bulunuyor. Bağdat hükümetinin Türkiye’ye petrol satışı gerçekleştirdiği gerekçesiyle Erbil’in bütçesini kesmesinden mülteciler de olumsuz etkileniyor.

Bu sebeple Irak Bölgesel Kürt Yönetimi, uluslararası yardım kuruluşlarına mülteciler için destek çağrısında bulunmuştu. Öte yandan IŞİD, kontrol ettiği Musul şehrinde yaşayan Hıristiyanlara Müslüman olmaları ya da “koruma vergisi” ödemeleri çağrısında bulundu. Bu iki seçenekten birisine uymayanların öldürüleceğini ilan etti. IŞİD’in ültimatomunun ardından Hıristiyanlar Musul’dan kaçmaya başladı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.