El Hatib: Erdoğan, Obama ile görüşmesinde güçlü bir duruş sergiledi

El Hatib: Erdoğan, Obama ile görüşmesinde güçlü bir duruş sergiledi

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu’nun (SMDK) eski Başkanı Muaz el-Hatip, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Başkanı Barack Obama ile görüşmesinde güçlü bir duruş sergilediğini söyledi.

 

İspanyol hükümetinin desteğiyle düzenlenen Suriyeli muhalifler toplantısına katılmak üzere Madrid’e gelen el Hatib, Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuştu.

 

Washington’daki görüşmelerden memnun olduklarını ifade eden SMDK eski Başkanı Muaz el Hatib, “Sayın Erdoğan oradaki görüşmede güçlü bir duruş sergiledi. İstanbul’daki toplantıda birçok konuyu görüşeceğiz; Cenevre Konferansı’nda yapılacaklar konusunda fikir birliğine varmak için tüm muhalif güçleri bir danışma konferansında toplamak istiyoruz.” dedi.

 

Muaz el Hatib, 20-21 Mayıs’ta Madrid’de toplanan Suriye muhalefetinin, 23 Mayıs’ta İstanbul’da bir araya geleceğini dile getirdi.

 

“ESED DİYALOGDAN ANLAMAZ”

 

Suriye muhalefetinin önde gelen simalarından El Hatib, İspanya Dışişleri Bakanlığı’na bağlı Casa Arabe adlı kurumda konferans da verdi.

 

Muaz el Hatib, Suriye muhalefetinden kırka yakın ismin katıldığı konferansta, Madrid’de yapılan görüşmeleri, çözüm sürecini ve ülkedeki son durumu değerlendirdi.

 

Kendisinin diyaloga her zaman açık olduğunu ancak Beşşar Esed’in diyalogdan anlamadığını söyleyen Suriyeli muhalif lider, Esed rejimi ile yürütülecek müzakerelerde Birleşmiş Milletler (BM) gözetimini şart koştu.

 

İSPANYA SİLAH AMBARGOSUNUN KALDIRILMASINA SICAK BAKIYOR

 

Öte yandan dün sona eren görüşmelerin ardından el Hatib ile ortak basın toplantısı düzenleyen İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia Margallo, Suriye’deki vaziyetin gittikçe ağırlaşması karşısında, Avrupa Birliği’nin (AB) bu ay sonunda bu ülkeye olan silah ambargosunu ele alacakları toplantıda, İspanya olarak ambargonun SMDK’ya karşı kısmen kaldırılması taraftarı olduklarını söyledi.

 

Margallo, sivil halkın korunması amacıyla Suriyeli muhaliflere savunma malzemesi verilmesi taraftarı olduklarını ifade etti.

 

Suriyeli muhaliflerin toplantısında ortaya çıkan 5 maddelik ‘Madrid Deklarasyonu’nda, Beşşar Esed’in Suriye’nin siyasi geçiş sürecinde ve ülkenin geleceğine ilişkin alınacak kararlarda herhangi rol alması reddedildi ve BM himayesinde geniş katılımlı “Akil Adamlar Konseyi” kurulacağı duyuruldu.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.