Ekonomi Bakanı Zeybekçi, CHP temsilcisini de ‘siyaset yapmaya’ çağırdı

Ekonomi Bakanı Zeybekçi, CHP temsilcisini de ‘siyaset yapmaya’ çağırdı

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Washington ziyareti sırasında kendisine bir soru soran Cumhuriyet Halk Partisi ABD Temsilcisi Yurter Özcan’ı Türkiye’ye dönüp siyaset yapmaya çağırdı.

 

Bakan Zeybekçi, ABD’nin saygın düşünce kuruluşlarından Brookings Enstitüsü’nde düzenlenen seminere konuşmacı olarak katıldı. Programın soru-cevap kısmında söz alan CHP ABD Temsilcisi Yurter Özcan, kendisini tanıtarak, “Ben dünyada bir devlet başkanı veya başbakanın birine vurduğunu hiç görmedim. Eğer bir başbakan vatandaşına vuruyorsa o ülkede hukukun üstünlüğünün var olmasının nasıl bekleyebilirsiniz? Vatandaşların dahi başbakanın şiddetinden korunamadığı bir ülkeye nasıl yatırım getirmeyi umuyorsunuz?” şeklinde bir soru sordu.

 

Soru karşısında sinirlendiği gözlenen Zeybekçi, “Arkadaşıma mümkün olan en kısa zamanda Türkiye’ye gitmesini ve orada siyaset yapmasını tavsiye ediyorum.” cevabını verdi. Zeybekçi, programa iç politika değil ABD-AB Ticaret ve Yatırım Ortaklığı ve ekonomik meseleleri konuşmaya geldiğini söyledi.

 

Program sonrası Cihan Haber Ajansı’na konuşan Özcan, Bakan Zeybekçi’nin ‘kaçamak’ bir cevap verdiğini söyledi. Soruyu sormadan önce kendisini tanıttığını ifade eden Özcan, “Biz siyasete sadece milletvekilliği ya da Türkiye’de herhangi bir poziyon olarak bakmıyoruz. Sade üye olarak bile mutlulukla siyaset yapıp ülkemize hizmet edebiliriz.” şeklinde konuştu.

 

ILO’NUN İŞ GÜVENLİĞİ RAKAMLARI

 

Ekonomi Bakanı Zeybekçi Brookings Enstitüsü’ndeki konuşmasında Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) Türkiye’yi iş güvenliğinde Avrupa’nın en kötü, dünyada ise en kötü üçüncü ülkesi olarak göstermesine yönelik bir soru karşısında bu rakamları bilmediğini ifade etti.

 

Türkiye’nin dünyada en kötü üçüncü ülkenin olduğunu düşünmediğini belirten Zeybekçi, “Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) yüzlerce ülkeye giremiyor, veri toplayamıyor bu yüzden de ortaya bu rakamları koyuyorlar. Elbette Soma’da olanlar için çok üzgünüz. 300’e yakın kardeşimizi kaybettik. Son iki gündür Washington’dayım ama bütün kalbim ve dualarım orada. Bir daha böyle facialar olmamasını diliyorum, bundan büyük dersler alacağız. Türkiye’nin Avrupa’nın en kötü üçüncüsü olduğuna katılmıyorum. Kötü yanlarıyla rekabetteymişiz gibi görünmek istemem ama bu konuda birçok Avrupa ülkesi biliyorum.” şeklinde konuştu.

 

TÜRKİYE’NİN ABD’DEKİ İMAJI YARA ALDI

 

Brookings Enstitüsü’ndeki programda konuşan ABD’nin eski Ekonomi, Enerji ve Ticari İlişkilerden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Jose W. Fernandez ise Türkiye’de son dönemlerde yaşanan siyasi olaylardan dolayı ABD’deki imajının yara aldığını ifade etti.

 

Konuşmasında Türkiye’deki siyasi sorunlar konusunda mümkün olduğunca az değinmek istediğini dile getiren Fernandez, Türkiye ile ABD’nin ekonomik ilişkileri geliştirmek yolunda karşılaştığı engellerin Türkiye’deki siyasi olaylarla ilişkisinin olmadığını ifade etti. Fernandez, “Ama yine de kendimizi kandırmayalım. Türkiye’nin ABD’deki imajı bu olaylardan bazıları nedeniyle yara aldı.” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin ABD’de dostlara ihtiyacı olduğuna vurgu yapan Fernandez, Türkiye’de özgürlük ve demokrasi seviyesinin yükselmemesi durumunda ekonomik ilişkilerin gelişmesi önündeki engellerin aşılmasına yardımcı olacak dostlar edinemesinin zor olacağını söyledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.