“Dünyanın yeni merkezi Çin ve Rusya olacak”

“Dünyanın yeni merkezi Çin ve Rusya olacak”

Rusya Bilimler Akademisi Şarkiyat Enstitüsü Direktörü Vitali Naumkin, dünyanın merkezinin doğuya doğru kaydığını Rusya ve Çin’in küresel anlamda sorun çözümünde artık daha etkin rol oynamaya başlayacağını söyledi.

Moskova’da düzenlenen “Güney Çin Denizi’nde Güvenlik ve İşbirliği” konferansında konuşan Naumkin, “Rusya ve Çin stratejik istikrar için işbirliğini sürdürüyor. Asya Pasifik Bölgesi’nde tartışmalı konuların barışçıl bir şekilde çözümü Rusya ve Çin’in yararına…” dedi.Dünyanın merkezinin doğuya doğru kaymaya başlamasının ardından, uzmanların Asya-Pasifik sorunlarına daha ciddi bir şekilde eğilmeye başladığına değinen Naumkin, Rusya ve Çin işbirliğinin belirleyici rol oynayacağını savundu.Naumkin, tartışmalı alanlarla ilgili “güç kullanılmadan çözüm” prensibinin temel alınması durumunda sonuca gidilebileceğini söyledi.

Asya-Pasifik bölgesinde Rusya ve Japonya arasında tartışmalı adalar nedeni ile henüz barış anlaşması imzalanamadı. Kuzey ve Güney Kore arasındaki gerginlik devam ederken, ISAF’ın Afganistan’dan çekilmesinin ardından bölgeye yayılabilecek sorunlardan endişe ediliyor.

Konferansta konuşma yapan Duma Başkan Yardımcısı Nikolay Leviçev de Asya-Pasifik bölgesindeki tartışmalı konuların çözülmesinin kendileri açısından öncelik olduğunu kaydetti. Leviçev, “Bizler gelişen bölgenin küresel haritada yeni bir sıcak çatışma alanı oluşturmasından endişe ediyoruz. Dünyanın şimdilik yeterince sıcak çatışma alanı var…” uyarısında bulundu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.