Dünya kamuoyundan Kuzey Kore’ye sert tepki

Dünya kamuoyundan Kuzey Kore’ye sert tepki

Uluslararası toplum, Kuzey Kore yönetiminin tüm uyarılara karşı nükleer denemelerine devam etmesine sert tepki gösterdi. Başta Amerika Birleşik Devletleri (ABD) olmak üzere birçok ülke kınama mesajı yayınladı. Almanya yaptırım talep etti.

Washington, Kuzey Kore’nin son nükleer denemesini, ABD’nin güvenliğini ve uluslararası barışı tehdit eden ‘oldukça provokatif bir eylem’ diye niteledi.
       
Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, başkan Barack Obama’nın, ABD’yi ve müttefiklerini savunmak için gereken adımları atmayı sürdürme sözü verdiği, aynı zamanda uluslararası toplumun da bu konuda süratli ve güvenilir bir eylemde bulunmasını arzu ettiği belirtildi.
        
Obama’nın, bu tür çabaların ‘Kuzey Kore’yi daha güvenli kılmayacağını’ vurguladığı ve “Kuzey Kore’nin, kitle imha silahlarının derdine düşüp kendi halkını giderek daha da fazla yalnızlaştırdığını ve yoksullaştırdığını” kaydettiği belirtildi.
        
Kuzey Kore’nin resmi ajansı, üçüncü nükleer denemenin başarıyla gerçekleştirildiğini duyurmuştu. Kuzey Kore, 2006 ve 2009 yıllarında da nükleer denemeler yapmıştı.

PEKİN YÖNETİMİNDEN SERT TEPKİ

Çin yönetimi, Kuzey Kore’yi uluslararası toplumun tüm tepkilerine rağmen bir kez daha nükleer deneme yapmasından dolayı eleştirirken, bu duruma kararlılıkla karşı çıktıklarını açıkladı.

Çin Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde yapılan açıklamada, Kuzey Kore’den Kore Yarımadası’nın nükleer silahlardan arındırılması yönünde verdiği sözü tutarak gerginliği tırmandıran eylemlerden kaçınması çağrısında bulunuldu. Pekin hükümetinin, Kore Yarımadası’nın nükleer silahlardan arındırılması, nükleer silahların yayılmasının önlenmesi, Kuzeydoğu Asya’nın barış ve istikrarının korunması konularında öteden beri kararlı bir tutum izlediğine vurgu yapıldı.

Açıklamada ayrıca, Çin hükümetinin tarafları, soğuk kanlığını koruyarak, diyalog ve istişare yolunda ısrar edip, Altılı Görüşmeler çerçevesinde Yarımada’nın nükleer silahlardan arındırılması sorununu çözmeye çağırdığı belirtildi.

Güney Kore yönetimi de Pyonyang hükümetini üçüncü kez nükleer deneme yapmasını sert bir dille kınadı. Güney Kore ordusu, askeri alarm seviyesini yükseltirken, BM Güvenlik Konseyi, Kuzey Kore’nin yaptığı nükleer denemeyi tartışmak üzere acil toplantıya çağrıldı.

ALMANYA’DAN YAPTIRIM TALEBİ

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Kuzey Kore’nin son nükleer denemesini şiddetle kınadı ve Pyongyang aleyhine yeni yaptırımların gündeme gelmesini istedi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre Westerwelle, Kuzey Kore’nin nükleer denemesinin, BM Güvenlik Konseyi kararlarının bir başka ihlali olduğuna dikkat çekti. alman bakan, bu yeni provokasyona karşı uluslararası toplumun sağlam bir duruş sergilemesi ve Pyongyang’daki rejim aleyhine yeni yaptırımların değerlendirilmesini istedi.

TÜRKİYE

Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Bu denemenin, önceki iki denemeden daha kuvvetli olduğu yönündeki haberler ve bu ülkenin geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği uzun menzilli füze denemesi, endişelerimizi daha da arttırmaktadır.” denildi.

Bu gelişmenin BM Güvenlik Konseyi kararlarının açık bir ihlali olduğu vurgulanan açıklamada, “Kitle imha silahları ve bunların fırlatma vasıtalarının yayılmasının önlenmesine yönelik çabaları aktif şekilde destekleyen Türkiye, bu denemeyi uluslararası barış ve güvenliğe yönelik bir tehdit olarak görmekte ve şiddetle kınamaktadır. Kuzey Kore’nin bir an önce uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmesini beklemekteyiz.” ifadelerine yer verildi.

JAPONYA

Japonya Başbakanı Şinzo Abe, komünist yönetimin bugün yaptığı nükleer testi kınayarak bunun uluslararası kurallara aykırı olduğunu belirtti. Mecliste bir açıklama yapan Abe, “Bu test, BM Güvenlik Konseyi kararlarına ters. Çok üzücü. Bu denemeyi protesto ediyoruz.” diye konuştu. Savunma Bakanı İtsunori Onodera, bakanlığın üst düzey isimleriyle bir araya geldi. Onodera, havadaki radyoaktif materyallerin toplanması yönünde hazırlık yapılmasını istedi. Hava Kuvvetleri sözcüsü de, “Başbakanlıktan talep geldiği anda radyoaktif madde örneklerini toplaması için uçakları göndereceğiz.” dedi. Kamu televizyonu NHK, Kuzey Kore’nin yaptığı denemenin ardından Japon hükümetinin ulusal güvenlik konseyini toplamaya karar verdiğini bildirdi.

Kuzey Kore’de meydana gelen depremler, bir nükleer denemenin işareti olarak yorumlandı. Bunun ardından Kuzey Kore resmi haber ajansı, ülkenin üçüncü nükleer denemesini başarıyla gerçekleştirdiğini bildirdi. Pyongyang hükümeti 2006 ve 2009 yıllarında benzer nükleer denemeler yapmıştı.

RUSYA

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Kuzey Kore’nin bu hareketini kınıyoruz. Denemeyi Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarının ihlali olarak görüyoruz.” denildi.

Kuzey Kore yönetimi yer altında bir nükleer deneme yaptıklarını, bunun da başarılı olduğunu açıkladı. Kuzey Kore açıklamasında nükleer denemenin güvenli bir şekilde yapıldığını, çalışmaların ABD’nin Kuzeyin egemenlik haklarına yönelik ‘düşmanca’ tavırlarına karşı bir cevap olduğunu kaydetti.

Rusya Savunma Bakanlığı nükleer denemenin 7 kilotonun üzerinde olduğu bilgisini verdi. Interfax’a konuşan kaynak, “Bir patlama oldu. Bu 7 kilotondan büyük.” dedi.

Nükleer deneme ile ilgili açıklamada bulunan Rusya Halk Sağlığı Başkanı Genadi Onişenko, ülkede radyasyon seviyesinin normal olduğunu belirtti. Rusya’nın Kuzey Kore’ye sınır olan Primorye Bölgesi’nde yapılan ölçümlerde ortalama seviyenin üzerinde bir değer olmadığını kaydedildi.

Pyongyang hükümeti, 2006 ve 2009 yıllarında da benzer nükleer denemeler yapmıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.