Dünya Esed’i resmen sildi

Dünya Esed’i resmen sildi

100’den fazla ülke ve birçok uluslararası örgütten oluşan Suriye Halkının Dostları Grubu, dün Fas’ta buluştu.

Grup, muhaliflerin tek çatı altında yeniden örgütlendiği Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu’nu (SMDK) ‘halkın tek meşru temsilcisi’ olarak ilk kez tanıdı. Bu gelişme, Esed rejiminin resmen silindiği şeklinde yorumlanıyor. Esed’e kimyasal silah kullanması durumunda “sert karşılık bulacaksın” ültimatomu verildi. Ayrıca Esed’in, ülkesinde yaptığı katliam sebebiyle uluslararası hukuk karşısında yargılanacağı bildirildi.
Suriye Halkının Dostları Grubu, NATO çerçevesinde Türkiye’de Patriotların konuşlandırılmasına da destek verdi. Grup, rejimin halka ağır silahlar ve füzelerle saldırdığına dikkat çekerek, Suriyelilerin meşru müdafaa hakkı bulunduğunu kaydetti. Toplantıda konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Muhalefet, çağrımız üzerine tek vücut oldu. Daha ne kadar toplanacağız?” diyerek, uluslararası camiadan daha somut adımlar için takvim belirlemesini istedi. Davutoğlu, “Gelecek adım, Suriye içine yardım ulaştırmak.” dedi. Grupta Türkiye, ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya’nın yanı sıra Arap Ligi ülkelerinin birçoğu yer alıyor. Katılımcılar, Esed katliamını sona erdirmeyi ve halkın demokratik taleplerine destek vermeyi amaçlıyor.

Daha önce Tunus, İstanbul ve Paris’te düzenlenen Suriye Halkının Dostları Toplantısı dün Fas’ın Marakeş kentinde gerçekleşti. Yaklaşık 115 ülkenin temsilcisi zirvede hazır bulunurken 60’tan fazla ülke de bakan seviyesinde katıldı. Uzun süre tüm halkı temsil etmemekle eleştirilen muhalifler, geçtiğimiz ay SMDK çerçevesinde birleşmişti. Dünkü zirve SMDK tesis edildikten sonra uluslararası camiayla ilk buluşması oldu. Muhaliflerin “tek meşru temsilci” olarak tanınma beklentisi gerçekleşti. Önceki toplantıların aksine bu konuda erken saatlerde uzlaşma sağlandı. Konferansta ise genel teamüllerin aksine oturma düzeni alfabetik sıraya göre tanzim edilmedi. Suriye’de aktif olan ve başı çeken ülkeler ana masada yer aldı. Ev sahibi Fas’ın yanında Türkiye, Katar, BAE, İngiltere ve Fransa’nın temsilcileri oturdu. Bir sonraki toplantı İtalya’da gerçekleşecek.
Davutoğlu, yaptığı konuşmada, Suriye için uluslararası toplumun bir an önce harekete geçmesini isterken, “Atılacak adımlarla ilgili takvim belirlenmeli.” çağrısında bulundu. Devam eden şiddetin bölgeyi ve komşuları tehdit ettiği vurgulayan bildiride, “NATO’nun Türkiye sınırına Patriot yerleştirmesine güçlü destek veriyoruz.” ifadesi kullanıldı. Ayrı bir paragrafta, “Kimyasal veya biyolojik silah kullanılması halinde buna uluslararası toplumun yanıtı sert olacaktır.” denildi. Rusya ve İran’a isim vermeden çağrı yaparak, “BM görevini yerine getirmeli ve Suriye yönetimine destek veren ülkeler pozisyonlarını gözden geçirmeli.” çağrısı yapıldı.
Öte yandan, Batılı ülkelerin muhaliflerin yeni kurduğu askerî komitenin komutanlarıyla gelecek hafta Türkiye’de buluşacağı iddia edildi. Ancak Türk tarafı bu iddiayla ilgili yorum yapmadı. Görüşmeye Türk tarafının da katılması bekleniyor.

Suriye, Scud füzeleri kullandı iddiası

İç savaşın sürdüğü Suriye’de Esed rejiminin muhaliflere karşı kısa menzilli Scud füzeleri kullanmaya başladığı iddia edildi. Reuters haber ajansının ABD’li yetkililere dayandırdığı haber, uzmanlar tarafından rejimin çaresizliğinin ve buna bağlı olarak saldırganlığının giderek arttığının bir göstergesi olarak yorumlandı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.