Duff’tan net mesaj: Türkiye ile AB sürecini askıya alma ihtimaline hiç daha yakın olmadık

Duff’tan net mesaj: Türkiye ile AB sürecini askıya alma ihtimaline hiç daha yakın olmadık

Avrupa Parlamentosu’nun (AP) kıdemli üyelerinden Andrew Duff, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) üyelik sürecinde müzakerelerin askıya alınma ihtimaline daha önce hiç bu kadar yaklaşılmadığını söyledi. AP’nin İngiliz Liberal üyesi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün internet kanununu onaylamasının ve Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) kanununu da onaylayacağı yönündeki beklentinin bu ihtimali artırdığını savundu.

AP’de Zaman yazarı Dr. Şahin Alpay’ın da konuşmacı olduğu “Geçiş Sürecinde Türk Demokrasisi: Yaşananlar ve Eleştiriler” başlıklı panele katılan Duff, Ankara’yı uyararak, hükümetin Kopenhag Kriteleri’ni ihlal ettiğini ve bu ihlalin neticeleri olacağını anlattı. Duff, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın 21 Ocak’ta Brüksel’i ziyaret ettiğini de hatırlatarak, AB’nin hukukun üstünlüğü ve kuvvetler ayrılığı ilkesine yönelik verdiği mesajları kavrayamadığını söyledi.

‘Cumhurbaşkanı Gül, etin kokmasını bekliyor’

Çarşamba günü yapılan ve Alman Sosyalist AP vekili İsmail Ertuğ’un ev sahipliğini yaptığı panelde, Alpay da Gül’ü sert şekilde eleştirerek Cumhurbaşkanı’nın antidemokratik uygulamalara tavır almamasına tepki gösterdi. Gül’ün hükümete yönelik aşırı uzlaşmacı tavrının siyasi itibarına zarar verdiğini söyleyen Alpay, “Gül, etin kokmasını bekliyor.” dedi.

AB ve Türkiye’nin üyesi bulunduğu Avrupa Konseyi’nden gelen tepkilere rağmen Gül, internet kanununu onaylamış ve onaydan sonra kanunun sorunlu kısımlarının düzeltileceğini duyurmuştu. Gül’ün kanunu onaylamadan önce neden düzeltilmesini talep etmediği tartışmalara yol açmıştı.

Zaman’a konuşan AB kaynakları, AP ve Komisyon’un iktidarı sert şekilde tenkit etmeye devam edeceğine, ancak üye ülkelerden müteşekkil Konsey’in müzakereleri askıya alma niyetinde olmadığına işaret ediyor. Türkiye-AB süreci Kıbrıs Rumlarının engellemeleri üzerine büyük oranda felç olmuş durumda. Müzakerelere 2005’te başlayan Türkiye sadece bir faslı geçici olarak kapatabilirken, 14 fasılda görüşmeler sürüyor. 35 müzakere faslından yarısı, Rumlar ve Fransızların vetosu yüzünden açılamıyor.

‘Nükleer opsiyon’ olarak anılan müzakerelerin askıya alınmasının hangi şartlarda gerçekleşeceği Müzakere Çerçeve Belgesi’nde (MÇB) ayrıntılandırılıyor. MÇB’nin 5. maddesi, demokratik ilkelerin “ciddi ve sürekli olarak ihlal” edilmesi durumunda müzakerelerin askıya alınabileceğini vurguluyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.