Dışişleri Bakanlığı, Twitter yasağını eleştirdi

Dışişleri Bakanlığı, Twitter yasağını eleştirdi

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, günlük basın bilgilendirme toplantısına, Türkiye’deki Twitter yasağıyla ilgili kaygılarını ifade ederek başladı.

 

Önce Twitter yasağı ile ilgili elindeki yazılı açıklamayı okuyan Psaki, ABD’nin Türkiye’deki özgür ifade hakkı konusunda bütün girişimleri desteklediklerini belirtti. Psaki, Türk hükümetinin Twitter yasağını kaldırmasını teşvik ettiklerini, konuyla ilgili endişelerini Ankara Büyükelçisi Frank Ricciardone’nun aracılığıyla hükümete ulaştırdıklarını kaydetti.

 

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, “Bütün sosyal medyaya erişimin sağlanmasını istiyoruz. Daha öncede Başkan Barack Obama’nın vurguladığı demokratik ülkeler kendileri ile aynı fikirde olmayan insanların sesini de dinlemeleri gerekiyor. Bu bir anlamda bizim gücümüzü nasıl kullandığımızı ve nasıl kısıtlamamız gerektiğini belirler. Bağımsız ve kısıtlanmamış bir medya, demokratik, açık toplumların bir esasıdır ve resmi şeffaflığı, hesap verebilirliği sağlamada çok önemlidir. Bu davranış, Türkiye’nin kendi dile getirdiği, en yüksek demokrasi standartlarını hayata geçirme isteği ve yabancı yatırımcı çekme çabalarının da zıttıdır.” açıklamasında bulundu.

 

“BÜYÜKELÇİ ARACILIĞI İLE TÜRK HÜKÜMETİNE KAYGILARIMIZI İLETTİK”

 

Jen Psaki bir soru üzerine, Twitter’in kapanması ile ilgili kaygılarını ABD’nin Ankara Büyükelçisi Frank Ricciardone ile Türk hükümetine ilettiklerini açıkladı. Yabancı ve Türk gazetecilerin ısrarlı soruları üzerine Psaki, “Çok açık bir şekilde tekrar söylüyorum, biz gerek medya aracılığıyla gerek kişisel olsun insanların tüm iletişim araclarıyla yaptığı iletişimlerde ifade özgürlüğüne inanıyor ve bunu destekliyoruz.” dedi.

Dışişleri Sözcüsü, Türkiye’deki bir kısım medyanın devletin giderek daha fazla otoriterleşmesini eleştirdiğini hatırlatması üzerine “Biz bu konuyla ilgili endişelerimizi de bildirmiştik. Türkiye önemli bir NATO müttefiği ve bu ülkeyle çalıştığımız pekçok husus var. Ama bu kaygılarımız olduğunda dile getiririz.” şeklinde cevap verdi.

Son zamanlarda ABD’den Türkiye’ye yönelik eleştiri ve kaygı açıklamalarının yapılmasının Başbakan Erdoğan’ın yanlış bir istikâmet belirlediği anlamına gelip gelmediği şeklindeki soruya ise Psaki “Sosyal medyada herhangi bir kısıtlama, haksız gözaltılar, gazetecilerin işlerini yapmalarını engeller durumlar olduğunda kaygılarımızı ifade ettik. Doğrudur, Türkiye’de birkaç olay gördük ama Türkiye ile yakın çalışmaya devam ediyoruz. Yakın bir müttefik olarak kalmaya devam ediliyor.”şeklinde cevapladı.

 

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.