Diplomasi şefi Borrell, AB diplomatlarını eleştirdi: ‘Gazetelerden daha fazla şey öğreniyorum’

Diplomasi şefi Borrell, AB diplomatlarını eleştirdi: ‘Gazetelerden daha fazla şey öğreniyorum’

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell Fontelles, AB Büyükelçiler Konferansı’nın açılış konuşmasında AB diplomatlarını eleştirdi. Borrell, diplomatları “yavaş, etkisiz ve çalıştıkları ülkelere tepeden bakmakla” suçlarken, bazen gazete okuyarak daha çok şey öğrendiğini söyledi.

Dün 2022 Avrupa Birliği Büyükelçiler Konferansı’nın açılış konuşmasını gerçekleştiren AB diplomasi şefi Josep Borrell, Ukrayna işgalini öngöremedikleri için AB diplomatlarını eleştirdi.

Diplomatları yavaş ve etkisiz olmakla itham eden Borrell, “Bu, hepinize çok güzel olduğunuzu, çok iyi çalıştığınızı ve çok mutlu olduğumuzu söyleyerek çiçek göndereceğimiz bir zaman değil” dedi.

AB’nin dış politika şefi, AB’nin küresel diplomatik ağının gazete okumaktan daha az bilgilendirici olduğundan yakındı. “Bazen gazeteleri okuyarak bir yerde neler olup bittiğini sizin raporlarınızı okuyarak öğrendiğimden daha iyi biliyorum” dedi.

The Guardian gazetesinden Jennifer Rankin’in haberine göre, açık sözlülüğüyle tanınan İspanya Eski Dışişleri Bakanı Borrell, “Dünyadaki en bilgili kişi ben olmalıyım. (…) Bir büyükelçilik nasıl davranırsa öyle davranın: bir telgraf, bir faks, bir posta gönderin – hızlı bir şekilde. Çabuk, lütfen, tepki verin” diyerek diplomatları sert bir dille uyardı.

AB’nin Rusya’nın Ukrayna’ya saldıracağını öngöremediğini, bu nedenle ABD’den gelen uyarılara, özellikle de ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in işgalden iki gün önce yaptığı telefon görüşmesine güvenmek durumunda kaldığını söyledi: “Burada, Brüksel’de, Amerikalıların bize ‘Rusya saldıracak’ dediğini ve bizim de buna inanmakta oldukça isteksiz olduğumuzu kabul etmeliyim.”

Borrell diplomatlarını empati yoksunu olmakla ve ev sahibi ülkelerdeki meslektaşlarına tepeden bakmakla suçladı. “Diğer insanların çıkarlarına neyin uygun olduğunu daha iyi bildiğimizi düşünüyoruz. Duyguların rolünü ve kimlik politikalarının cazibesini hafife alıyoruz.”

Borrell, AB’nin “anlatılar savaşını”, mesajlarını dünya çapında yaymak için trol çiftlikleri kullanan Rusya ve Çin’e karşı kaybettiğini söyledi.

“Bu kazanamadığımız bir savaş, çünkü yeterince mücadele etmiyoruz” diyen Borrell, AB diplomatlarını raporları ya da tweetlerini retweet etmedikleri için eleştirdi. “Bazı delegasyonların iletişimimizi yeterince dikkate almamaları ve merkezden ilettiğimiz mesajları tweet atmamaları veya retweet etmemeleri beni hala şaşırtıyor. Tekrar eden, ileten, ısrar eden bir ağ olmalısınız.”