Yüksek Mahkeme’nin ‘Hesaplı Bakım Yasası’nı iptal etmesi tartışmalara sebep oldu

Yüksek Mahkeme’nin ‘Hesaplı Bakım Yasası’nı iptal etmesi tartışmalara sebep oldu

Dün ABD Yüksek Mahkemesi’nin, şirketleri çalışanlarının doğum kontrolü hapı ve benzer ilaçların masraflarını ödemek zorunda bırakan ‘Hesaplı Bakım Yasası’ (Affordable Care Act)’i iptali etmesi Obama hükümetinde derin hayal kırıklılığına yol açarken muhafazakarları sevindirdi.

Oklahoma merkezli Hobby Lobby adlı bir şirketin ‘Hesaplı Bakım Yasası’na karşı başlattığı yasal mücadeleyi kamuoyu ‘Hobby Lobby’ davası olarak adlandırmıştı. Evanjelik mezhebine bağlı dindar bir aile tarafından işletilen Hobby Lobby mağazalar zincirinde sanat ürünleri satılıyor. Şirketinin sahipleri doğum kontrol hapı ve türevlerinin yaygınlaştırılmasının ahlaksızlığı da körükleyeceği görüşünde.

The Wall Street Journal (WSJ) gazetesi konuyla ilgili haberinde, mahkeme kararının 1993 yılında Kongre’nin büyük desteği ile çıkarılan ‘Dini Özgürlükleri Yeniden Düzenlenme Yasası’ (RFRA)’ya atfen alındığını ifade etti.

Cumhuriyetçi Parti’nin Utah Senatörü olan Orrin Hatch, Yüksek Mahkemenin aldığı kararı destekleyerek, ‘‘1993 yılında çıkarılan dini özgürlükler yasası 97’e karşı 3 oy ile kabul edilmişti. Büyük bir destek ile çıkarılan yasanın ne kadar isabetli olduğunu dün Yüksek Mahkeme kararı ile birkez daha gördük.’’ dedi.

Mahkemenin Amerikan halkının dini özgürlüklerini koruma açısından eşitçi bir yaklaşım sergilediğine işaret eden Senatör Hatch, dönemin başkanı Bill Clinton tarafından onaylanan bu yasaya Demokratların da saygı duyması gerektiğinin altını çizdi.

Demokratlar ise, dini özgürlükler yasasının işverenin çalışan üzerindeki sağlık gideri sorumluluğunu kapsamadığı görüşünde. Obama hükümeti mahkemenin kararına karşı, 1993 yasasının ‘bireyi’ refere ettiğine işaret ederek bunun Hobby Lobby gibi şirketlerin çıkarlarını savunmaya yönelik olmadığını dile getirdi. 1993 yılında dini özgürlükler yasasına destek veren Demokrat Partili Jerrold Nadler, ‘‘Hobby Lobby ya da Conestoga Wood şirketleri gibi işverenleri ne inançta olursa olsun çalışanlarının sağlık hizmetlerine ulaşımını engellemesi kar amaçlı şirketlerin görev tanımını aşar.’’ diyerek tepki gösterdi.

Muhafazakar kesimde sevince, liberaller de ise hayal kırıklılığına yol açan mahkeme kararı, aslında kürtaj sorununun da bir parçası. Liberaller kürtaja devlet desteği isterken, muhafazakar kesim vergilerinin ‘çocuk katline’ kaynak oluşturmasına karşı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.