Demir Lady’nin ölümünü kutladılar

Demir Lady’nin ölümünü kutladılar

İngiltere’nin ‘Demir Lady’ lakaplı eski Başbakanı Margaret Thatcher’ın ölümü sol görüşlü gruplar tarafından kutlandı.


İngiltere’nin farklı şehirlerinde toplanan gruplar, eski başbakanın ölümünü caddelerde dans ederek kutladı. Göstericilerden bazıları polisle çatışırken, dükkanların camlarını kırdı.


Dün 87 yaşında vefat eden Thatcher’ın ardından birçok dünya lideri olumlu ifadeler kullanmıştı.


Bu arada Thatcher’ın sevenleri de Londra’daki evinin önüne çiçekler bırakıyor.

“Margaret Thatcher’den kurtulmak çok güzel”

Nelson Mandela’ya terörist diyen İngiltere’nin eski Başbakanı Margaret Thatcher’in ölümü, Güney Afrika’daki siyahları ikiye böldü. Devlet Başkanı Jacop Zuma, Thatcher’ın vefatı nedeniyle taziye mesajı gönderirken, eski bakan ve iktidar partisi ANC’nin önemli isimlerinden Pallo Jordan, “Margaret Thatcher’den kurtulmak çok güzel.” dedi.


Beyazların ırkçı (apartayt) rejimi yıllarında Mandela’nın partisi ANC’nin sürgündeki baş propagandacısı olarak görev yapan Pallo Jordan, Guardian Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, “Ronald Reagan ile ittifak kurarak bir çok insanın ölümüne sebep olan, Mandela’ya terörist diyen, siyahları ezen, beyaz rejimin güvenilir dostu olan Thatcher’ın ölümünün ardından “sadece bir tebrik mesajı yolladım” dedi. Jordan açıklamalarını şöyle bitirdi: ” Bize terörist diyen Thatcher, Nelson Mandela’yı 1991’de ofisinde kabul etti ve bir ‘terörist’ ile el sıkışmış oldu. Mandela terörist ise neden hapsetmedi? Mandela onu affetti ve ona kızmadı.”


“THATCHER’I CENNET’TE BOYKOT EDECEĞİZ”


Thatcher’e diğer sert eleştiri, Thatcher’li yıllarda İngiltere’de sürgünde bulunan ANC lideri Oliver Tambo’nun Johannesburg’da yaşayan oğlu Dali Tambo’dan geldi. Tambo, ” Ne ayıptır ki Margaret Thatcher’ı özgürlük mücadelemizin şampiyonu olarak selamlayamıyoruz. Şu anda karşı tarafta olan ANC liderlerimiz Thatcher’ı Cennet’in kapısında boykot etmek için bekliyorlar.” dedi.


Öte yandan iktidardaki ANC’den yapılan resmi açıklamada, “Margaret Thatcher başbakan olduğu dönemlerde dünya siyasetinde çok büyük rol oynamıştı. Ama, insanlığa karşı suç olarak tanımlanan apartayt rejimine karşı mesafe koymamıştır.” denildi.


Nelson Mandela’nın hapisteki dava arkadaşlarından Ahmed Kathrada ise, “Thatcher’i bir kaç yıl önce Güney Afrika ziyaretinde eşlik ettim. Bana ‘sizin mahkemenizde pozitif rol oynadım’ dedi. Belki Mandela’yı ölüm cezasından kurtarmış olabilir.” sözleri ile Thatcher’ı andı.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.