Davutoğlu: Lübnan’da kaçırılan pilotları unutmadık

Davutoğlu: Lübnan’da kaçırılan pilotları unutmadık

Arabuluculuk Dostlar Grubu Dışişleri Bakanları basın toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Lübnan’da kaçırılan Türk pilotların kurtarılması için çalışmaların sürdüğünü söyledi. Davutoğlu pilotların unutulmadığını ifade ederek, “Her saat, her dakika gelişmeleri takip ediyoruz” dedi. Dışişleri Bakanı, “Siyasi amaçla birini kaçırmak suçtur. Pilotlarımızla ilgili gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Olumlu bir sonuç alacağımızı umuyoruz.” diye konuştu. 

 

Türkiye ile Finlandiya’nın ortaklaşa düzenlediği Arabuluculuk Dostlar Grubu Dışişleri Bakanları Çalışma Kahvaltısı sonrası basının karşısına geçen Finlandiya Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioja ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK)’nin bundan sonra hata yapma şansının olmadığına vurgu yaptı. Davutoğlu, Suriye krizinin çözümüm konusunda ise bir kez daha BM’ye mesaj gönderdi. 

 

BMGK’nin güvenirliğini tekrar düzeltmesi için son şansı olduğunu belirten Davutoğlu, “Güvenlik Konseyi her hata yaptığında binlerce insan hayatını kaybediyor. Bu test hepimizin ama özellikle BM’nin testidir.” dedi. Güvenlik Konseyi’nin bundan sonra Suriye rejimine ve halkına güçlü bir mesaj vermesi gerektiğini kaydetti. Finlandiya Dışişleri Bakanı Tuomioja ise konseyin bundan sonra hata yapma şansı olmadığını belirtti.

 

HAGUE, DAVUTOĞLU’NA KONSEYDEKİ SURİYE PAZARLIĞIYLA İLGİLİ BİLGİ VERDİ

Dışişleri Bakanı Davutoğlu bu sabah İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ile ikili bir görüşme yaptı. Görüşmede ikili ilişkiler ve önümüzdeki dönem için planlanan karşılıklı ziyaretlerin yanısıra, ağırlıklı olarak Suriye konusu ele alındığı öğrenildi.

Basına kapalı gerşekleştirilen toplantıdan elde edilen bilgilere göre Suriye konusunda İngiltere Dışişleri Bakanı, BM Güvenlik Konseyi’ne sunulmak üzere hazırlanan karar tasarısına ilişkin son durum ve daimi üyeler (P5) arasında bu çerçevede devam eden görüşmeler hakkında Davutoğlu’na ayrıntılı bilgi verdiği aktarıldı.

Bakan Davutoğlu, karar tasarısının güçlü ve caydırıcı bir içerik taşıması gerektiğini belirterek, Esad rejimine karşı kimyasal silahların imhası sürecine uymaması halinde mevkidaşından uygulanacak yaptırımların açık şekilde ortaya konmasını istediği vurgulandı.

Bakan Davutoğlu ayrıca, insani durum başta olmak üzere Suriye’deki krizin diğer boyutlarına ilişkin olarak da acilen gerekli tedbirlerin alınması ve akan kanın durdurulmasına yönelik etkin adımların atılması gereğine dikkat çekti.

İngiltere Dışişleri Bakanı Hague  da toplantıda özellikle insani durumun önemine değinerek, bu konuyu BM Güvenlik Konseyi bünyesinde gündeme getirmekte olduklarını iletti.

İki Bakan bu kapsamda Cenevre 2 sürecine ilişkin olarak da görüş alış verişinde bulundukları öğrenildi. Her iki bakan, olası bir toplantının amaç ve parametreleri üzerinde karşılıklı değerlendirmeler de yaptıkları dile getirildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.