Davutoğlu: Birleşmiş Milletler daha duyarlı olmalı

Davutoğlu: Birleşmiş Milletler daha duyarlı olmalı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Birleşmiş Milletler’in Suriye konusundaki tutumunu eleştirdi. BM Güvenlik Konseyi’nden Suriye’deki insani durum konusunda tek bir kararın çıkmadığına dikkat çeken Davutoğlu, “BM sistemi çok daha duyarlı olmalı.” dedi.

 

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile görüşmek üzere başkent Washington’a gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD’nin saygın düşünce kuruluşlarından Brookings Entitüsü’nde gerçekleştirilen bir programa katıldı. ‘Küresel ve Bölgesel Dönüşüm Zamanında Türk Dış Politikası: Vizyon ve Zorluklar’ başlıklı seminderde konuşan Davutoğlu, Suriye meselesine değindi.

 

Suriye’de 130 bin insanın öldüğünü ve 7 milyon civarında insanın yerinden olduğunu dile getiren Davutoğlu, “Ama şu zamana kadar uluslararası sistemin cevabı ne oldu? Maalesef Suriye’deki insani durum konusunda tek bir BM Güvenlik Konseyi önergesi yok. Politik farklılıkları unutun. Suriye’nin geleceği ile ilgili tüm yaklaşımları ve düşünceleri unutun. En azından insani sorunlar konusunda ortak noktada buluşmaları gerekiyordu.” şeklinde konuştu.

 

Türkiye’nin her zaman tüm uluslararası aktörlere bu noktada çağrı yaptığını dile getiren Davutoğlu, “Türkiye 2 milyar dolar harcadı ama bu konu yanında para daha önemsiz kalıyor.” şeklinde konuştu. Bu konuda sadece komşu ülkelerin giderek artan zorluklarla yüz yüze olduğuna dikkat çekti.

 

Kimyasal Silahların kullanılması konusunda Güvenlik Konseyi’nin önergesine Türkiye olarak Suriye’deki insani durum konusunda sadece bir paragraf eklenmesini istediklerini söyleyen Davutoğlu, “Maalesef o paragraf eklemedi.” dedi.

 

EKONOMİK KRİZ VE ARAP BAHARI

 

Son yıllarda dünyanın önünde iki büyük mesele olduğunu dile getiren Davutoğlu, “Bunlardan biri özellikle Avrupa’da yaşanan ekonomik kriz ve Arap baharı.” dedi. Davutoğlu, Türkiye’nin tüm bu zorlukların tam ortasında bulunduğunu vurguladı. Ekonomik krizin sadece ekonomik kriz olarak kalmayacağını dile getiren Davutoğlu, bunun sosyal kültürel ve politik krizlere dönüştüğünü belirtti.

 

Türkiye’nin bu konuda yaklaşımını değerlendiren Davutoğlu, Türkiye olarak bu dönüşüm sürecinin risk ve zorluklarından öte olumlu taraflarını görmeye çalıştıklarını ifade etti.

 

ABD ile ilişkileri de değerlendiren Davutoğlu, bu ülke ile ilişkileri güçlendirmenin her zaman Türk dış politikasının temellerinden biri olduğunu söyledi. Afganistan, Ortadoğu, Balkanlar ve Kafkaslar’da iki ülkenin birlikte hareket ettiğini ifade eden Davutoğlu, “Başkan Barack Obama’nın 2009’da söylediği gibi bu bir model ortaklık.” ifadelerini kullandı.

 

Davutoğlu programın ardından John Kerry ile görüşmek üzere ABD Dışişleri Bakanlığı’na geçti. Dışişleri Bakanı, sabah saatlerinde de Savunma Bakanı Chuck Hagel ile kahvaltıda bir araya gelmişti.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.