Çin’de tarihi dava karara kaldı

Çin’de tarihi dava karara kaldı

Çin’de, rüşvet, yolsuzluk ve görevini kötüye kullanmakla suçlanan Komünist Partisi eski liderlerinden Bo Şilai’nin davası karara kaldı.

Savcılar, kapanış mütalasında Bo’nun işlediği suçların ağır olduğunu ve sanığın pişmanlık belirtmediğini savunarak kararda müsamaha gösterilmemesini istedi. Bo ise beş gün süren duruşmanın sonunda suçlamaları reddetti.

Komünist Partisi’nin Chonqqing başkanlığını yürüten Bo, bir İngiliz işadamının öldürülmesiyle patlak veren skandalın ardından partisinden ihraç edilmişti.

Bo’nun çöküşü Bo Şilai’nin eşi Gu Kailai, Neil Heywood’u öldürdüğü suçlamasıyla geçen Ağustos ayında hapse atıldı. Bo’nun adının karıştığı yolsuzluk skandalları Çin siyasetinin en büyük skandallarından biri olarak görülüyor. Bo’nun düşüşü, 2012 yılının Şubat ayında, Chongqing bölgesinin eski Emniyet Müdürü Wang Lijun’un Chengdu’daki ABD konsolosluğuna kaçmasıyla başladı.

Wang, öldürülen İngiliz işadamı Neil Heywood’un cinayetine ilişkin soruşturmaların başlamasına ön ayak olmuş ve 15 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Cinayetten suçlanan Bo’nun eşi Gu Kailai de ölüm cezasına çarptırılmıştı ancak cezanın infazı ertelendi. Siyasi konumunu kullanarak cinayeti örtbas etmekle suçlanan Bo duruşmada Emniyet Müdürü’nün, karısı Gu Kailai’ye aşık olduğu için kaçtığını savundu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.