Çin yine en fazla idam infazını gerçekleştiren ülke oldu

Çin yine en fazla idam infazını gerçekleştiren ülke oldu

 

Londra merkezli Amnesty Uluslar arası Af Örgütü, yayınladığı yıllık raporunda idam cezasının dünya genelinde azalma eğiliminde olduğunu yazdı. Ancak Örgüt geçen yıl kayıtlı infaz sayısının bir önceki yıla oranla iki kişinin daha fazla idam edildiğini belirterek toplam sayının 682 olduğunu duyurdu.


Örgütün raporuna göre geçen yılda bir önceki sene gibi en fazla idam infazlarının yapıldığı ülkeler sıralamasında Çin ile İran ilk iki sırayı aldı. Irak’ta ise idam sayısı 2011’e göre 2012 de yaklaşık iki kat arttığı görüldü.


Örgütün yıllık 2012 raporunda ‘hayal kırıklığı yaratan bazı aksiliklere rağmen, ölüm cezaları ve infaz da dünya genelinde bitme eğilimini sürdürmüştür’ ifadelerine yer verildi. Raproda Çin’in idam infazlarını dünya kamuoyundan gizlediği belirtilirken bu ülkede geçen sene kaç kişinin idam edildiğinin bilinmedeği kaydedildi. Af Örgütü yalnız Çin’de idam edilen insan sayısının binlerce olabilceğine işaret ederken, eldeki verilerin bile Pekin’in dünya da en fazla idam infazını yapan ülke olmasına yeterli olduğu kaydedildi.


Dünya da en fazla idam infazının Çin’in ardından İran, Irak, Suudi Arabistan, Amerika ile Yemen’in izlediği raporda ifade edildi.

Örgüt, Orta Doğu ile Kuzey Afrika ülkelerinde gerçekleştirilen infazların yüze 99’unun İran, Irak, Suudi Arabistan ile Yemen’de yapıldığını söyledi. İran’da geçen yıl 314 idam infazının gerçekleştirildiği de kaydedildi ve asıl rakamın bu sayının çok üzerinde olabilceği de not olarak düşüldü.


Raporda en fazla eleştirilen ülkelerin başında ise Irak geldi. 2011 yılında bu ülkede idam infaz sayısının 68 olduğu geçen sene ise bu rakamın 129’a yükseldiğine dikkat çekildi. Dünya genelinde idam infazlarının en fazla yapıldığı dördüncü ülke olan Amerika’da geçen sene 43 kişinin zehirli iğne ile öldürüldüğü açıklandı. Bu sayının bir önceki yıl ile aynı olduğuna dikkat çeken Af Örgütü raporunda olumlu bir gelişme olarak idam infazlarının 2011 de 13, 2012 de ise 9 eyalette inmiş olmasını gösterdi.


Japonya, Pakistan, Hindistan ile Gambiya da geçen yıl idam infazlarının gerçekleştirilmesi nedeniyle eleştirilen ülkeler arasında yer aldı.


ÜLKE SAYISINDA AZALMA DEVAM EDİYOR


İdam infazı geçen yıl 21 ülkede yapıldığı belirtildi. 2011 yılında ise 28 ülkede idam infazı gerçekleştirlmişti. On yıl önce idam infazlarının gerçekleştirilen ülke sayısı ise 49 idi. Geçtiğimiz sene dünya genelinde bilinen 682 idam infazının gerçekleştirildiğini belirten Af Örgütü, bu sayının bir önceki yıla göre 2 adet arttığı aktarıldı. Yine geçen yıl 58 ülkede bin 722 kişinin idam cezasına çarptırıldığı belirtilirken 2011 de bu sayının 63 ülkede bin 923 olduğuna dikkat çekildi.   


Dünya’da geçen yıl gerçekleştirilen idam şekillerinin asarak, zehirli inge, infaz mangası ve baş keserek yapıldığı da kaydedildi.


Pakistan, Hindistan ile Japonya’da uzun yıllar aradan sonra geçen yıl idam infazının gerçekleştirildiğine dikkat çeken Af Örgütü, bunun hayal kırıklılığına yol açtığı kaydedildi. Raporda ayrıca Suriye’de ne kadar idam infazının yapıldığının ise bilinmediği belirtildi.


Avrupa ve Orta Asya ülkeleri arasında idam infazının yalnızca Belarus da uygulandığı belirtilirken, bu ülkede kayıtlara göre 3 kişinin idam edildiği aktarıldı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.