Çin ve Rusya tampon bölgeye sıcak bakmıyor

Çin ve Rusya tampon bölgeye sıcak bakmıyor

BM Güvenlik Konseyi dışişleri bakanları Fransa’nın başkanlığında Suriye’deki son gelişmeleri görüşmek üzere 30 Ağustos’ta New York’ta toplanacak. Fransa’nın özel daveti üzerine Suriye’nin komşuları, Türkiye, Irak, Lübnan ve Ürdün’ün dışişleri bakanları bu toplantıya katılacak.

Toplantıya, Suriye’deki sivil halka yapılacak insani yardım ve Türkiye’nin sınırda kurulmasını önerdiği tampon bölge konusu da masaya yatırılacak.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, toplantıda Türkiye’deki göçmenlerin durumu ve olası bir tampon bölgeye ilişkin görüşlerini anlatacak.
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, dün yaptığı açıklamada, ”müttefik ülkelerle birlikte Türkiye’nin önerdiği tampon bölge kurulması önerisi üzerinde çalıştıklarını” söylemişti. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Suriye’den gelenlerin sayısının 100 bini geçmesi halinde tampon bölge kurulmasının zorunluluk haline geldiğini ifade etmişti. Edinilen bilgiye  göre, BM Güvenlik Konseyi üyeleri Rusya ve Çin şu anda tampon bölgeye sıcak bakmıyor. ABD’nin de temkinli yaklaştığı bildiriliyor.
Yine New York’taki toplantıda, Suriye’den gelen göçmenlere ve bu göçmenlere yapılacak insani yardım ayrıntılı bir şekilde ele alınacak.AB, Fransa’nın girişimiyle, Suriye’ye yapılması planlanan insani yardım tutarını 65 milyon avroya çıkartmıştı. Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Suriye’ye yardım yapan insani yardım kuruluşları temsilcileriyle dün Paris’te bir araya gelmişti.

Hollande’ın dün yaptığı açıklamalarda, ”muhaliflerin kuracağı geçici hükümeti Paris’in tanıyacağını” söylemesi ve ”Şam’ın kimyasal silah kullanmasının, uluslararası camianın askeri müdahalesi için meşru neden sayılacağı” görüşünü dile getirmesi, Fransız basınında bugün, uzun zamandır Suriye konusunda ”pasif” davranmakla suçlanan yeni Sosyalist hükümetin bundan sonra ”girişmeleri hızlandıracağına dair bir mesaj olarak” yorumlandı. Fransa, Suriye hava sahasının bir bölümünün uçuşa yasak bölge ilan edilmesi önerisini de önümüzdeki günlerde ciddi şekilde tartışılmasını öneriyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.