Çin, nükleer enerjide yüzde 20 büyüme hedefliyor

Çin, nükleer enerjide yüzde 20 büyüme hedefliyor

Çin, kurulu nükleer enerji kapasitesini yüzde 20 artırmayı hedeflediğini duyurdu.

Milli Kalkınma ve Reform Komisyonu raporuna göre, ülkenin 2013’te nükleer kapasitesine 3,24 gigavat daha ekleyeceği belirtildi. Ülkede geçen ekim ayında hazırlanan enerji raporuna göre hali hazırda 12,54 gigavat kapasitesinde 15 tane nükleer santral bulunuyor.

Çin Guangdong Nükleer Enerji Grubu Başkanı Hı Yü, Çin’in şu anda inşa aşamasında 30 ünitesinin daha olduğunun altını çizerek, bunların da mevcut kapasiteye 32,81 gigavat ekleyeceğini söyledi.

Çin’de nükleer enerji santrallerinin birçoğu Japonya’da mart 2011’de meydana gelen Fukişima nükleer felaketinden sonra durdurulmuş ve denetimler sıklaştırılmıştı.

Ülkenin doğusundaki Şandong eyaletinde ocak ayında 3 milyar yüenlik (yaklaşık 476 milyon ABD doları) nükleer enerji projesi başlatan ülke, bu projeyle yüksek sıcaklıkta gaz soğutmalı olacak dördüncü nesil özelliklere sahip dünyanın ilk reaktörü olacak ve ticari amaçlarla kullanacak.

Yapılacak yeni santralin 2017’nin sonunda bitmesi planlanırken, bu projenin 200 megavat enerji üretim kapasitesi olacak.

Ülkede geçen yıl açıklanan enerji raporuna göre, Çin’in toplam enerji üretiminin yüzde 1,8’i nükleer enerjiden. Bu rakam küresel ölçekte ise yüzde 14 civarında.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.