Çin, Kuzey Kore nükleer krizinin artmasında ABD’yi suçladı

Çin, Kuzey Kore nükleer krizinin artmasında ABD’yi suçladı

Çin’in devlet medyası, kısa süre önce yaptığı 3. nükleer deneme nedeniyle dünyanın tepkisini çeken Kuzey Kore’nin nükleer krizinin çözülememesinde ABD’yi suçladı.

Kuzey Kore krizinin çözülememesinde Washington’un rolünün büyük olduğunu yazan Çin Günlüğü gazetesi, Pekin’i de atılacak adımlar konusunda uyardı.

Çin, Kuzey Kore’nin üçüncü nükleer denemesi sonrası kınama yapmamış, “kararlılıkla karşıyız” açıklaması yapmıştı.

Çin Sosyal Bilimler Akademisi uzmanına dayanarak, “ABD, Kore yarımadasındaki tansiyonun artmasında büyük pay alıyor” diyen gazete, Çin’in ünlü Qinghua (Tsinghua) Üniversitesi’nden bir uzmanın ”ABD, Kuzey Kore’nin güvenlik endişesine saygı duymuyor ve bu yüzden Kore yarımadasındaki nükleer sorun çözülemiyor” görüşünü yansıttı.

Haberi birinci sayfadan veren Çin Günlüğü, uzmanların, “ABD tansiyonun düşürülmesi için adım atmalı. Washington, bölgedeki askeri varlığını oluşturmak için Kuzey Kore’nin nükleer sorununu bahane olarak ortaya çıkarıyor.” görüşlerine yer verdi.

Gazete ayrıca, Çinli uzmanların, ”Washington, Doğu Asya’nın askeri durumunu dengelemek doğrultusunda bölgede askeri tatbikat yapmak ve anti-füze sistemleri konuşlandırmak için Kuzey Kore’nin nükleer sorununu çözmek istemeyebilir” görüşlerini aktardı.

Global Times gazetesi de bir makalesinde Pekin’in Pyongyang’a karşı cezai adımlar atmasının hem ABD’nin politikasına hizmet etme hem de beyhude şekilde Kuzey Kore’yi karşısına alma gibi Çin’in Kuzey Kore’ye karşı ikilemine vurgu yaptı.

Uzmanlara dayanarak, Pyongyang’ın nükleer denemesinin Çin’in çıkarlarına zarar verdiğini yazan gazete, Pekin’in Pyongyang’a belirli bir ceza vermesi gerektiğini belirterek, Çinli uzmanların, “Ancak bu cezanın nasıl olması gerektiği en önemli sorun. Pekin, Pyongyang’ın müttefiki değil.” görüşlerine yer verdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.