‘Çifte vatandaşlık verirsek, Almanya’da kalıcı Türk azınlığı olur’

‘Çifte vatandaşlık verirsek, Almanya’da kalıcı Türk azınlığı olur’

Almanya İçişleri Bakanı HansPeter Friedrich, Türklere çifte vatandaşlık verildiği takdirde Almanya’da kalıcı bir Türk azınlığının oluşacağını söyledi. Friedrich, “Münchner Merkur” gazetesine yaptığı açıklamada, “Biz 4 milyon insana miras bırakabilecekleri çifte vatandaşlık verirsek, Almanya’da kalıcı bir Türk azınlığı olur.” ifadesini kullandı.

Bu sözlerle Federal İçişleri Bakanı, Birlik Partileri (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti arasında devam eden koalisyon müzakerelerinde önemli bir madde olan çifte vatandaşlık hakkına neden karşı olduğuna izah getirdi.Federal İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich, müzakereler esnasında adı geçen ‘etkin – durağan vatandaşlık’ modeline de şüphe ile baktığını dile getirdi. Friedrich, ‘opsiyon modelinde’ gençlerin bir vatandaşlık için 23 yaş yerine 30 yaşında karar verebilmesini sağlayacak şekilde sürenin uzatılması yönündeki bir uzlaşmaya ise olumlu bakıyor.

SPD ile gerçekleştirilen müzakerelerde anılan ‘etkin – durağan vatandaşlık’ modeline göre çifte vatandaş olanlar hangi ülkede ikamet ediyorlarsa o ülkenin vatandaşlık hukukuna göre hareket edebiliyorlar. Diğer ülkenin vatandaşlığına olan bağlılığın bu süre içinde bir etkisi olmuyor. SPD, Birlik Partileri çifte vatandaşlık konusunda adım atmadığı takdirde bunu koalisyon görüşmelerini sonlandırabilecek üç önemli konudan biri olarak görüyor. SPD’nin ‘etkin-durağan vatandaşlık’ modeli ile Friedrich’in gevşetilmiş opsiyon modeli önerisine nasıl baktığı ise merak ediliyor.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.