Chicago’daki Türk kültür merkezini Urfa’nın lahit taşları süsleyecek

Chicago’daki Türk kültür merkezini Urfa’nın lahit taşları süsleyecek

Chicago’da yapılan kıtanın en büyük Türk Kültür Merkezi’ni, Şanlıurfa’nın lahit taşları süsleyecek. Kültür merkezinin otantik bir yapıya kavuşması için hazırlanan 40 ton taş, ABD’ye ulaştırılmak üzere TIR’larla Mersin Limanı’na gönderildi.

Amerika’da Türkiye’nin kültür değerlerinin tanıtılacağı Türk Kültür Merkezi kuruluyor. Üç ilin temsili edileceği merkezde Kütahya çinileri, Safranbolu evleri ve Urfa lahit taşlarından oluşan köşelere yer verilecek. Üç dinin atası kabul edilen Hz. İbrahim’in Şanlıurfalı olması nedeniyle kültür merkezinin girişine Şanlıurfa köşesi kurulması planlanıyor.

Dünyanın ilk şehirlerinden biri kabul edilen Şanlıurfa’yı hakkıyla temsil edebilmek için taş ustaları, mimarlar ve inşaat ustaları hummalı çalışmalarını tamamladı. Taş ustaları, mimar ve mühendisler eşliğinde Evren Sanayi bölgesinde bulunan taş ocağında lahit taşları makinelerle kesip şekil verdi. İki aydır taş ustalarının ellerinde şekillenen 40 ton lahit taşı, iki TIR ile Mersin Limanı’na ulaştırılmak üzere yola çıktı. Lahit taşlarının Mersin’den gemilerle Amerika’ya gönderileceği belirtildi.

Taşlara şekil veren taş ustaları bölgede çok kullanılan yıldız, lale gibi önemli figürleri taşlara kazdı. İtina ile hazırlanan lahit taşların köşeye yerleştirilmesi için de bir mimar, bir inşaat mühendisi ve iki taş ustası taşlara eşlik edecek.

28 Mart’ta açılması beklenen kültür merkezinde Türkiye’nin farklı bölgelerine ait kültür, yemek türleri, giyecekler tanıtılacak. Özünü Türkiye’den alacak kültür merkezinin ülke tanıtımına büyük katkı sunması bekleniyor.

Mimarlar Odası Başkanı Murat Tepe, “Tamamen Urfa’nın özgün taşı ile Urfa’nın izlerini, burada yaşayan bütün peygamberlerin izlerini taşıyan bir Urfa köşesi yapıyoruz. Urfa köşesi en büyük Türk kültür merkezinde sergilenecek. Memleketi güzel temsil edebilmek için gayret içerisindeyiz. Şanlıurfalılar, Amerika kıtasındaki en büyük kültür merkezinde Şanlıurfa köşesinin kurulmasına sevindiğini belirtti.” dedi.

Taş ustaları ise Urfa’nın lahit taşlarının Amerika’ya gönderilmesinin gururunu yaşadıklarını belirtti. Taş ustası Doğan Aslan, “El emeğimiz, göz nurumuzu Amerika’da sergilemek bizim için büyük bir şeref. İnşallah bunların sayısı daha da artar.” diye konuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.