Cenevre 2 Konferansı ertelenme yolunda

Cenevre 2 Konferansı ertelenme yolunda

Suriye muhalifleri ile Şam hükümeti arasında yaşanan temsil krizi aşılamıyor. Muhalifler Cenevre’de bu ay yapılması öngörülen görüşmeler için Şam yönetiminin güçlerini kurulacak geçici hükümete devretmesi konusunda diretirken Esad rejimi buna yanaşmıyor.

 

Muhalifler ile Şam yönetimi arasındaki kriz dışında şimdi de Suudi Arabistan’ın Cenevre 2 Konferansı için destek vermemesi ile yaşanıyor. ABD’nin Suriye’yi vurmaktan son anda vazgeçmesini sert şekilde eleştiren Suudiler, kendilerini Washington tarafından aldatılmış olarak görüyor. Riyad yönetimini kızdıran bir başka gelişme de ABD ile İran arasındaki yakınlaşma.

 

Cenevre 2 Konferansı’nın kasım ayı içinde yapılamayacağı söylentilerine Birleşmiş Milletler (BM) yalanlama getiremiyor. BM Genel Sekreteri Sözcüsü Martin Nesirky, ‘‘BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Lakhdar İbrahimi Cenevre 2 Konferansı’nın yapılabilmesi için çok sıkı çalıyor’’ dedi.

Bir gazetecinin konferansın erteleneceği yolundaki iddialarına Nesirky, Cenevre 2’inin yapılabilmesi için BM, Rusya ve ABD heyetlerinin önümüzdeki hafta Cenevre’de bir toplantı yapacaklarını duyurdu. Ancak Sözcü, konferansın kesin yapılıp yapılmayacağı konusunda net konuşmaktan kaçındı.

SURİYE’NİN KİMYASAL SİLAH ÜRETİM TESİSLERİ İMHA EDİLDİ

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW), Suriye yönetiminin beyan ettiği tüm kimyasal silah üretim ve karışım hazırlama tesislerini imha ettiğini açıkladı.

Örgütten dün yapılan açıklamada, “OPCW, 23 kimyasal merkezin tümündeki kritik üretim-karışım-dolum ekipmanını tespit etmiş ve imha edildiğine tanık olmuştur.” denildi. Böylelikle Suriye, 1 Kasım itibarıyla tüm üretim ve kimyasal karışım tesislerini kullanılmaz hale getirme sözünü tutmuş oldu.

ABD ve Rusya arasında varılan Cenevre mutabakatı uyarınca 2014 yılı ortasına kadar Suriye’nin tüm kimyasal silah stokları imha edilecek. Suriye’nin elinde yaklaşık bin ton zehirli gaz bulunuyor.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.