Çen krizi Amerika ile Çin arasında sessizce çözüldü

Çen krizi Amerika ile Çin arasında sessizce çözüldü

Çin ile Amerikayı diplomatik kriz aşamasına getiren Çen Guangçeng artık özgür birisi. Geçtiğimiz ay ev hapsinde tutulduğu sığınaktan kaçıp Pekin’deki ABD büyükelçiliğine sığınan Çen, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile de duygusal bir görüşme yaptı. Clinton ile görüşmesinde duygulurına hakim olamayan Çen, Bakan’a ‘‘Sizi öpmek istiyorum’’ dedi.

Çinli yetkililer ile diplomatik görüşmelerini sürdüren Amerikalılar, nihayet insan hakları savunucusu Çen’in ülkesinde serbest dolaşımı ve eğitim görebilmesi yolunda muhattapları ile anlaşmaya vardı. İki ülke yetkililerin antlaşması üzerine ABD Büyükelçiliği’nden tıbbi desteğe ihtiyacı olan Çen hastaneye götürüldü. Daha sonra iki çocuğu ve eşi ile Çaoyang Hastanesi’nde bir araya gelen Çen’in sağlık durumunda bir sorun olmadığı yalnızca kaçtığı dönemde ayağında bir burkulmanın yaşanması nedeniyle tibbi destek aldığı bildirildi.  
Çen, Amerikan haber ajansı AP verdiği özel demeçte de Çin’de kalması şartı olarak eşinin güvenliğinin sağlanmasını istediğini aktardı. Eşinin ölüm ile tehdit edildiğini beliren Çen, Çinli yetkililerden karısının hayatına dair teminat istediğini söyledi.
Çen, Amerikalı diplomatların Çin’den istediği takdirde çıkarılabileceği yolundaki önerisine ise, kendi ülkesinde kalmayı arzu etiğini söylediği de öğrenildi. Çen krizinin Clinton’ın Çin’i ziyaret ettiği bir döneme rastlaması nedeniyle dünyanın gözünü çevirdiği bir gelişme oluverdi.

Amerikan büyükelçiliğinde 6 gün kalan Çen için Clinton, bundan sonraki yaşamının takipçileri olacağını bildirdi. Clinton yaptığı açıklamada, ‘‘Çen’in Çin’de kalmasını kolaylaştırmış olmaktan büyük memnuniyet duyuyoruö. Bu bizim arzu ve tercihlerimizi yansıtıyor’’ dedi. hillaryclinton
Çen’in büyükelçilikten ayrılmasından sonra telefon ile görüşen Clinton’a aldığı sevindirici haberden sonra aksanlı İngilizcesi ile ‘‘sizi öpmek istiyorum’’ dediği öğrenildi.

2006-2010 yıllarında trafiği aksatma ve mülke zarar verme gibi gerekçe ile 4 yıl hapse çarptırılan Çen, 2010 yılında da Şandong bölgesinde ev hapsine mahkum edilmişti. 1971 doğumlu olan Çen, kadınların kürtaj edilmesi, kısırlaştırılması ve tek çocuk edinme politikasına muhalifliği ile tanınıyor.
Bir grup sivil hak savunucu arkadaşlarının yardımı ile geçen hafta mahkum olduğu evden kaçan Çen, buradan Pekin’deki Amerikan büyükelçiliğine gelmişti. Çen’in kaçmasına yardım eden insan hak savunucularının bir kısmı Çin yetkilileri tarafından göz altına alınırken bazılarının da kayıp olduğu ileri sürülüyor.

Çen’in ev hapsinden kaçmasının ardından Çin, ABD büyükelçiliği, Çen’in memleketi Linyi dahil muhalifle ilgili tüm kelimeleri internette sansüre uğrattı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.