Çekilme olsa da, ABD Afganistan’da kalacak

Çekilme olsa da, ABD Afganistan’da kalacak

ABD’nin gelecek senenin sonuna kadar Afganistan’dan çekilme kararı tartışılırken, Amerikan işgalinden sonra Afganistan büyükelçisi olan Robert Finn çekilmenin etkileri ile ilgili önemli açıklamalar yaptı.

ABD elçisinin öldürüldüğü 1979’dan sonra 2002’de Afganistan’a atanan ilk Amerikan Büyükelçisi olan Robert Finn, Zaman’a verdiği mülakatta Amerikan askerlerinin ülkeden çekilmesinin ABD’nin Afganistan’la ilişkisinin sonu olmadığını ifade etti.


Başkan Barack Obama, şubat ayında önümüzdeki yıl boyunca Afganistan’dan aşamalı olarak 34 bin Amerikan askerinin çekileceğini açıklamıştı. Halen 66 bin ABD askerinin bulunduğu Afganistan’da güvenliğin yerel güçlere devredilmesi öngörülüyor. Ancak çekilme sonrası 15 bin ABD askerinin ülkede kalacağı kaydediliyor. Çekilme kararını değerlendiren tecrübeli diplomat Finn, “Askeri kuvvetlerin çekilmesi ABD’nin Afganistan’la ilişkisinin sonu anlamına gelmiyor. Zaten askeri ve güvenlik işbirliğini içeren antlaşmanın yanı sıra birçok konuda karşılıklı anlaşmalar yapıldı. Bu durum ABD’nin aslında Afganistan’da kalacağını gösteriyor.” diye konuştu. Afganistan’ın ABD’nin Asya stratejisinde taşıdığı önemden dolayı Washington’ın bu ülkeye ilgisinin devam edeceğini söyleyen Robert Finn, yönetimin geçmişten dersler çıkardığını kaydetti: “Sovyetlerin Afganistan işgali sona erdiğinde, ABD yönetimi Afgan dosyasıyla ilgilenmedi. Ülkede tüm dengeler değişti fakat ABD bigâne kaldı. Bu da halen devam eden problemlerin başlangıcını oluşturdu.”


ABD’nin çekilmesinin bölgesel etkilerini de değerlendiren emekli büyükelçi Afganistan’ın yeniden yapılandırılmasında Pakistan’ın büyük rolü olacağı, İran etkisinin ise artmayacağı öngörüsünde bulundu. Irak’ta Amerikan işgali sonrasında olduğu gibi İran’ın etkisini genişleteceğine dair yorumların Afganistan’da geçerli olmadığını söyleyen Finn, “Batı Afganistan özellikle Herat zaten İran ekonomik alanı içerisindedir. Fakat İran’ın kendi ekonomik sorunları nedeniyle Afganistan’da etkisini artırabileceğini düşünmüyorum. Yeni dönemde Pakistan’ın rolü oldukça büyük olacaktır.” dedi. Türkiye’nin Afganistan’daki yapıcı rolüne de vurgu yaparak, “Türkiye her kesim tarafından muhatap olarak kabul edilen bir aktör. NATO kuvvetlerine asker gönderdiği için Taliban’dan bazı gruplar Türkiye’ye kızgın olabilir ama Afgan halkı için Türkiye bir model oluşturuyor.” ifadelerini kullandı.

 

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.