Çavuşoğlu, Suriye’de güvenli bir bölge ihtiyacını Ban Ki-mun’a iletti

Çavuşoğlu, Suriye’de güvenli bir bölge ihtiyacını Ban Ki-mun’a iletti

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye’de güvenli bir bölgenin gerekliliğini, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’a iletti. Ban’ı makamında ziyaret eden Bakan Çavuşoğlu, Türkiye’nin her geçen gün yeni bir mülteci dalgasıyla karşı karşıya kaldığını bu nedenle Suriye’de güvenli bir bölge oluşturulmasının gerekliliğini ifade etti. Çavuşoğlu, mültecilerin hayatlarını kolaylaştırmak için bunun şart olduğunun altını çizdi.

Görüşme ile ilgili diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, Bakan Çavuşoğlu, IŞİD’in hem Suriye’de hem de Irak’ta melce (barınak) bulduğuna dikkat çekerek, güvenlik sorununun topyekun değerlendirilmesi ve tehditlerin kapsamlı bir stratejiyle çözülmesi gerektiğini ifade etti.

Genel Sekreter Ban ise bölgedeki güvenlik tehdidinin Suriye’deki istikrarsızlıktan kaynaklandığını, Suriye’deki istikrarsızlığın tüm bölgeyi etkilediğini belirtti.

Bakan Çavuşoğlu’nun yabancı savaşçıların bölgeye Türkiye üzerinden girilmesinin engellenmesi için Türkiye’nin attığı adımları da detaylı bir şekilde anlattığı kaydedildi.

Heyetler arasında yapılan görüşmede Kıbrıs konusu da gündeme geldi. Ban, görüşmelere BM olarak katkı vermeye devam edeceklerini, özellikle üzerinde mutabakata varılan hususlar konusunda daha da ilerleme kaydedilmesi gerektiğini ifade etti. Ban, Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’in yetenekli olduğunu ve sürece ivme kazandıracağını düşündüğünü belirtti.

Hem KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun hem de Türkiye’nin çözüm için iradesinin tam olduğunu, sürece Türkiye olarak destek vermeye devam edileceğini Ban’a aktaran Bakan Çavuşoğlu, konunun Yunanistan dışişleri bakanı ile de görüşüldüğünü ve çapraz ziyaretlere destek vermeye devam edeceklerini ifade etti. Çavuşoğlu ayrıca Kıbrıs konusunda Güven Arttırıcı Önlemler (CBM) konusuna da dikkat çekti.

Türkiye’nin yaptığı çalışmalar (Medeniyetler İttifakı, Arabulucuk Dostları Grubu) hakkında bilgi veren Çavuşoğlu, 2016 yılında İnsani Zirve’nin Türkiye’de toplanacağını ve Türkiye’nin BM’ye tam destek verdiğini ve vermeye devam edeceğini ifade etti.

Ban ise Somali ve Libya konusunda Türkiye’nin katkılarından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Gazze’de ateşkesin sağlanması hususunda Türkiye’nin çabalarının çok önemli olduğunu kaydetti.

Musul’daki rehinelerin kurtarılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdiği öğrenilen Ban, rehinlerin kurtarılma anını TV’den seyrettiğini ifade etti.

Ban ayrıca, Mevlüt Çavuşoğlu’nu yeni görevi dolayısıyla tebrik ettiği öğrenildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.