Carter: Rakka’ya yapılacak operasyonun planlaması sürüyor

Carter: Rakka’ya yapılacak operasyonun planlaması sürüyor

ABD Savunma Bakanı Ash Carter, IŞİD’in Irak ve Suriye’deki kalelerine düzenlenen operasyonların büyük olasılıkla aynı döneme denk geleceğini tahmin ettiğini açıkladı. Carter Paris’te IŞİD’le mücadele koalisyonuna katılan 13 ülkenin yetkilileriyle bir araya geldi.

Amerika Savunma Bakanı Ash Carter, bir yandan Irak kuvvetlerinin Musul’da IŞİD’i hedef alan operasyonu devam ederken, diğer yandan da Koalisyon’un IŞİD’in sözde başkent ilan ettiği Suriye’deki Rakka kentine yeni bir operasyona hazırlandığını açıkladı.

Carter, iki operasyonun çakışacağını, böyle bir duruma hazırlıklı olduklarını ve erteleme yapmayacaklarını bildirdi. ABD Savunma Bakanı, Rakka operasyonun planlamasının da sürdüğünün altını çizdi.

Ash Carter’la ortak basın toplantısına katılan Fransa Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian, Musul’u geri almanın, IŞİD’e kaynak, örgütlenme, idare ve liderlik bağlamında darbe vuracağını söyledi.

Musul’un ele geçirilmesi sembolik bir öneme sahip. IŞİD lideri Ebubekir el Bağdadi, sözde halifeliğini 2014 yılında bu kentte ilan etmişti.

Ancak Le Drian, sözde halifeliğin yalnızca coğrafi sınırlar içinde değil, sanal anlamda da yok edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Fransız bakan ayrıca, IŞİD militanlarının Musul ve Rakka ve diğer işgal altında tuttuğu bölgelerde engellenmesinin zorluğuna dikkati çekti.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, teröristlerin Musul’dan kaçan siviller arasında gizlenebileceği uyarısında bulunmuştu.

Birleşmiş Milletler, Musul operasyonunun başlamasından bir hafta sonra, Irak kuvvetleri ve Peşmerge güçleri kente ilerlerken, IŞİD’in katliamlarını arttırmış olmasından kaygı duyuyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.