Cameron: Rehine krizi teröristlerle onlarca yıl sürecek mücadelenin başlangıcı

Cameron: Rehine krizi teröristlerle onlarca yıl sürecek mücadelenin başlangıcı

İngiltere Başbakanı David Cameron, onlarca ölümle sonuçlanan Cezayir rehine krizinin, Kuzey Afrika’daki İslamcı teröristlerle uzun yıllar devam edecek bir çatışmanın başlangıcı olabileceğini söyledi.

Cezayir’deki rehine krizinde 6 İngiliz vatandaşının ölümünün ardından yaptığı açıklamada Cameron, rehine krizinin Kuzey Afrika’daki terörist tehdidine yönelik şiddetli bir uyarı olduğunu savundu.

Cameron, “Bu terör tehdidi, küresel düzeyde bir tehdittir ve küresel bir karşılık vermeyi gerektirir. Bu karşılık, uzun yıllar sürebilecek çatışmaları gerektirebilir.” diye konuştu.

Cezayir rehine krizine 30 civarında teröristin müdahil olduğuna dikkat çeken Cameron, “Bu, Kuzey Afrika’da yükselen terör tehdidinin bir göstergesidir.” yorumunda bulundu.

Cameron, “Kuzey Afrika’daki teröristlere sabır ve itinayla, sert bir şekilde fakat aynı zamanda akıllıca karşılık verilmeli. Her şeyin ötesinde de bu konu demir gibi sağlam bir çözüme kavuşturulmalı ki bunu önümüzdeki yıllarda sağlayacağız.” dedi.

Kuzey Afrika’daki durum ile Pakistan/Afganistan’daki olaylar arasında paralellikler bulunduğunu ifade eden Cameron, “Skalada farklılık olsa da iki bölgedeki olaylar arasında benzerlikler var. Pakistan/Afganistan’da olduğu gibi Kuzey Afrika’da da El Kaide bağlantılı terörist grupların varlığı söz konusu. Tüm dünyanın bir araya gelerek Kuzey Afrika’daki bu tehdidi çözüme kavuşturması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Cameron, Ocak ayında ülkesinin başkanlığını devraldığı G8 zirvesinde, bu konuyu başlıca gündem maddesi yapacaklarını sözlerine ekledi.

İNGİLTERE, VATANDAŞLARINI ÖLDÜREN CEZAYİR HÜKÜMETİNE TOZ KONDURMUYOR

Öte yandan Cameron, Cezayir’deki rehine krizinde meydana gelen ölümlerde tüm sorumluluğun ‘teröristlerde’ olduğunu söyledi. Cameron’ın, rehineleri kurtarmak için gaz tesisine saldırarak birçok kişinin ölümüne neden olan Cezayirli emniyet güçlerini eleştirmekten kaçınması ise dikkat çekti.

Düzenlediği saldırılarla birçok rehinenin ölümüne neden olan Cezayir Hükümetini’nin “krizi yönetme şeklini” eleştirmekten kaçınan İngiliz Başbakan, “Rehine ölümlerinde tüm sorumluluk, alçakça saldırı yapan teröristlere ait.” diye konuştu.

“İnsanları öldürmeye programlanmış 30 teröristin yaptığı bu çapta bir saldırıya karşılık vermenin zorluğunu hiç kimse hafife almamalı.” diyen Cameron, tüm Cezayirli yetkililerin iyi niyetli bir şekilde kendilerine yardım etmek istediklerini ve bu sebeple kendilerine teşekkür etmek istediğini belirtti.

Dışişleri Bakanı William Hague de BBC’de katıldığı bir programda yaptığı açıklamada, Cezayir Hükümeti tarafından saldırı öncesi bilgilendirilmediklerini belirterek, “Fakat Cezayirli yetkililer rehineleri tutan kişilerin gaz tesisini havaya uçuracaklarını düşündüğünden dolayı, süratle hareke ettiklerini belirttiler.” diye konuştu.

Cezayirli yetkililerin bu tür krizlerin nasıl üstesinden gelineceğini iyi bildiklerini de sözlerine ekleyen Hague, “Kim ne derse desin, nasıl düşünürse düşünsün; Cezayir ordusu çok tecrübeli.” şeklinde yorumda bulundu.

Bu arada, Cameron’ın, rehine krizi sebebiyle geçtiğimiz Cuma günü ertelenen kritik Hollanda konuşmasının bu hafta içi yapılacağı, tam olarak nerede ve hangi gün olacağının ise bugün açıklanacağı kaydedildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.