Cameron: IŞİD tehlikesi İngiltere’yi de vurabilir

Cameron: IŞİD tehlikesi İngiltere’yi de vurabilir

İngiltere Başbakanı David Cameron, Ortadoğu’daki terör olaylarının etkisinin o bölgeyle sınırlı kalmayacağını, “dönüp İngiltere’yi de vuracağını” söyledi.

Başbakan Cameron haftalık “Başbakan’a Sorular” meclis oturumunda, Irak’taki gelişmelere ilişkin soruları cevapladı. Cameron, “Irak’ta aşırıcılık yanlısı bir İslami rejimin kurulması İngiltere’yi etkilemez” düşüncesinde olanlarla aynı fikirde olmadığını belirterek, “Evet, bu durum bizi de etkiler.” diye konuştu. İngiliz lider, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütü için savaşan insanların İngiltere’de saldırı düzenlemek için plan yaptıklarına dikkat çekti.

IŞİD’in, Pakistan ve Afganistan’dan İngiltere’ye dönen ‘cihat yanlısı militanlardan’ çok daha büyük tehdit oluşturduğuna vurgu yapan Cameron, yaklaşık 400 İngiliz vatandaşının IŞİD saflarında savaştığını tahmin ettiklerini aktardı.

Anamuhalefet İşçi Partisi lideri Ed Miliband’ın, “IŞİD için savaşan İngiliz vatandaşlarının ulusal güvenliğe tehdit oluşturmalarını engellemek için ne gibi önlemler alıyorsunuz?” şeklindeki sorusuna ise Cameron şu şekilde cevap verdi: “Bu bölgeye gitmeyi planlayan bazı kişileri durdurarak pasaportlarına el koyduk. İstihbarat birimlerimiz, özellikle, IŞİD için savaşan İngiliz vatandaşlarının ülkeye geri dönenleri üzerinde konsantre olmuş durumda. Ayrıca, yurtdışında terör faaliyeti içinde bulunanların ülke içinde de bu suçtan yargılanmalarını sağlayacak yasa tasarısı önümüzdeki aylarda meclisten geçecek.”

IŞİD’e yönelik askeri bir müdahaleyi düşünmediklerini ve bu mücadeleyi Irak askerlerinin yapması gerektiğini vurgulayan İngiliz lider, daha önce 3 milyon sterlin olarak açıkladıkları insani yardımı 5 milyon sterline çıkardıklarını da sözlerine ekledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.