Brahimi görevini bırakma yolunda

Brahimi görevini bırakma yolunda

Birleşmiş Milletler (BM) ile Arap Liği’nin Suriye özel temsilcisi Lahdar Brahimi’nin görevinden ayrılmak istediği ileri sürülüyor.


Suriye’deki iç savaşın çözümü konusunda Arap Liği ile ters düşen Brahimi’nin bir aydan fazladır bu durumdan rahatsız olduğu ve görevini bırakmak istediği savunuluyor. Suriye’de politik çözüm arayışında olan Brahimi’nin taraflara bu konuda hiçbir adım attıramaması da istifa etme isteğinin gerekçelerinden biri olarak ifade ediliyor.  


Brahimi ile baş başa görüşen iki BM diplomatının tecrübeli özel temsilciyi görevinden çekilmeme konusunda ikna edemedikleri öğrenildi. BM genel Sekreteri Ban Ki-mun Suriye’de muhaliflere ve Esed güçlerine karşı politik çözüm konusunda çağrıda bulunsa da Arap Liği’nin açıktan muhalifleri desteklemesini Brahimi kendi çabalarına karşın bir hareket olarak gördüğü kaydediliyor.


BM’li diplomatların verdiği bilgiye göre Brahimi’nin görevinden çekilme isteğinin bir başka nedeninin de BM Güvenlik Konseyi üyelerinin Suriye’deki krizin çözümü konusunda ortak bir karara varamamalarının olduğunu da savunuluyor.


Brahimi’nin görevini bırakacağı yönündeki bir soruya BM Genel Sekreteri Ban geçen ay düzenlediği basın toplantısında özel temsilcinin görevinin başında olduğu ancak buna karar verecek kişinin de Brahimi olduğunu söylemişti.


Geçtiğimiz ağustos ayında BM eski Genel Sekreteri Kofi Annan’ın Suriye özel temsilciliği görevinden ayrılmasından sonra bayrağı devralan Brahimi, temsilci olduğu son 9 aylık sürede Suriye’deki çatışmaların daha da arttığı görüldü. 79 yaşındaki Cezayirli tecrübeli diplomat ülkesinin de dışişleri bakanılığı görevinde de bulunmuştu. Brahimi, 19 Nisan’da BM Güvenlik Konseyi’ne yaptığı bilgilendirmeden sonra görevinden şimdilik çekilmediğini söylemişti. Brahimi gazetecilere, ‘‘Hergün uyandığımda görevi bırakmam gerektiğini düşünüyorum ama henüz o noktaya durumun gelmediğini görüyorum. Birgün belki de görevimden çekileceğim ve eminim sizde bunu göreceksiniz’’ şekilnde açıklama yapmıştı.   


Haftabaşında Washington’a giderek burada ABD Dışişleri Bakanı John Karry ile görüşen Brahimi, Obama hükümetine Suriye’de politik çözüm için yapılabilecekleri aktarmıştı. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Patrick Ventrell, Brahimi’nin görevine devam etmesini istediklerini ve çabalarını desteklediklerini söyledi.


Brahimi’nin görevinden çekilmesi durumunda BM genel Sekreteri’ne Ortadoğu ve Suriye konusunda danışmanlık yapabileceği belirtiliyor. Özellikle krizin son bulmasından sonra Suriye’de BM’nin oynayacağı rolün kritik olduğuna işaret eden diplomatlar, bu konuda tecrübeli birisinin yol göstericiliğinin çok anlamlı olacağına işaret ediyor.


İki yılı aşkındır devam eden Suriye’deki iç savaş sonunda BM kayıtlarına göre 70 binden fazla hayatını kaybederken milyonlarca insan da evlerini terk etmek zorunda kaldı.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.