Bosna’yı anımsatan dramlar yaşanıyor

Bosna’yı anımsatan dramlar yaşanıyor

New York merkezli Uluslararası Kurtarma Komitesi (IRC), Suriye’de, 1992-1995 yılları arasındaki Bosna Savaşı’na benzer vahşetin yaşandığını bildirdi. Yardım örgütünün hazırladığı rapora göre, çoğunluğu kadın ve çocuk 2,5 milyon kişinin evlerini terk etmesinin birinci sebebi, ne düşen bombalar ne de ekmek sıkıntısı.

Lübnan ve Ürdün’e sığınan Suriyeli mültecilerle görüşülerek hazırlanan rapora göre milyonlarca insanın her şeylerini geride bırakarak kaçmasının ana sebebi artan tecavüz vakaları. Kadın ve kızlara ailelerinin önünde topluca tecavüz edildiği belirtiliyor.

Ülkedeki tecavüz ve cinsel tacizlerin “dehşet verici boyutlara” ulaştığını kaydeden IRC, kurbanların kaçırıldıktan sonra, tecavüz ve işkence edilerek öldürüldüklerini de dile getiriliyor. Örgüt, bu konuda herhangi bir tarafı direkt olarak sorumlu tutmuyor. Ancak acımasızlıkları ile bilinen rejim yanlısı Şebbiha milislerinin bastıkları evlerde kadın ve küçük kızlara tecavüz ettiklerine dair birçok vakıa rapor edilmişti. Şam yönetimi ise bu tür olaylardan silahlı muhalif grupları sorumlu tutuyor.

Ülkedeki insanlık krizinin de hızla derinleştiği uyarısında bulunan IRC, uluslararası toplumu acil yardıma çağırdı. Raporda, mülteci sayısının kısa zaman içinde artış gösterebileceği ifade edilerek, buna göre uzun vadeli hazırlıkların şimdiden yapılması gerektiği belirtildi. Suriye’nin komşularından sınır kapılarını açık tutmalarını isteyen örgüt, bağışçı ülkelere de Birleşmiş Milletler’in 1,5 milyar dolarlık yardım talebine cevap verme çağrısında bulundu. Suriyeli siviller, artan hava bombardımanı ve sokak çatışmalarının yanı sıra elektrik kesintisi, ilaç, gıda ve su sıkıntısı ile de karşı karşıya.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.