Bosna’daki gösteriler ülke geneline yayıldı

Bosna’daki gösteriler ülke geneline yayıldı

Bosna-Hersek’in kuzeyindeki Tuzla şehrinde yerel yönetime karşı yapılan protestolar, diğer şehirlere de sıçradı. Tuzla’nın ardından protestolar, başkent Saraybosna’da da kontrolden çıktı. Başkent Saraybosna’nın yanı sıra Mostar, Zenitsa ve Bihaç’ta da hükümet karşıtı gösteriler yapıldı. Gösteriler sonucu Tuzla Kantonu Başbakanı Seat Çauşeviç bugün istifa etti.


Tuzla Kantonu’nun hükümet binasını ateşe veren göstericiler, Saraybosna’da da Cumhurbaşkanlığı, kanton binası ve federal hükümet binasına girdi. Başkent’te kanton binasının ardından Cumhurbaşkanlığı binası da ateşe verildi. Bakanlar ve binadaki memurlar ise güvenli şekilde tahliye edildi. Zenitsa şehrinde de bazı binalar yağmalandı.

Hükümet binalarına taş ve yumurta atan göstericiler, ‘Boşnak baharı başlıyor’, ‘Vatandaşların direnişi’, ‘Vatandaşlar değişimi istiyor’ diye sloganlar atıyor. ‘Mafya hükümet’ ve ‘Hırsızlar’ şeklinde slogan atan göstericilerden Latifa Tayiç, “Artık hükümetimizin işlediği suçlara ve vatandaşların ezilmesine bir son vermemiz gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Yasminka isimli Saraybosnalı da Tuzla halkına destek için gösteriye katıldığını söyledi: “Sefil duruma düştük. Yiyecek bir şeyimiz yok. Siyasetçilerimiz bizi bu duruma getirdi. Sürekli çalıyorlar. Onların maaşları 3 bin Euro’yu bulurken bizim emekli maaşlarımız 150 – 170 Euro civarında.” Slobodan isimli vatandaş da aç olduğu için gösteriye katıldığını belirterek, “Hiç bu kadar kötü bir dönemi hatırlamıyorum. Şiddet değil, siyasetçilerle konuşmak istiyoruz. Boşnak, Hırvat ve Ortodoksların liderleri, yaptıklarından utanmalılar.” dedi.

Bu arada Tuzla’da dünden bu yana çıkan olaylarda 70’ten fazla insan yaralandı. 20 kadar gösterici de tutuklandı. Saraybosna’da ise göstericiler tarafından dövülen polis memurunu, özel kuvvetler kurtardı.

Bosna Savaşı’ndan bu yana en ciddi toplumsal olayları yaşayan ülkede işsizlik oranı yüzde 40’lara ulaşmış durumda.

Tuzla ve Zenitsa’da istifa

Üç gündür devam eden hükümet karşıtı gösterilerin Tuzla Kantonu Başbakanı Seat Çauşeviç bugün istifa etti. Sead Çauşeviç’in Saraybosna’ya hareket ettiği öğrenildi.

Bugün Tuzla’da hükümet binası ateşe verilmişti. Çıkan olaylarda 52 polis ile çok sayıda gösterici yaralandı. Göstericiler ayrıca tramvay duraklarını yaktı, dükkanlar ve bankamatiklere de zarar verdi.

Zenitsa’da da başbakan ve hükümet görevi bıraktığını açıkladı. Zenitsa’da göstericiler kanton hükümeti ve belediye binasını yaktı. Çıkan olaylarda çoğu polis olmak üzere 30 kişi yaralandı. 20’den fazla araç ateşe verildi.

Olayların ardından açıklama yapan Bosna-Hersek İslami Birliği Reisi Hüseyin Kavazoviç Efendi ise şiddet olaylarının, var olan sorunları daha da kötüleştireceğini belirtti. Kavazoviç Efendi, “Bosna’da memnuniyetsizlik uzun zamandır mevcut. İktidar ve milletvekilleri sorumluluktan kaçamaz.” dedi. Bununla birlikte bu sorunların sükunet ve sulh içinde dile getirilmesini istedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.