Bosna ve Sırbistan’dan yardım çağrısı

Bosna ve Sırbistan’dan yardım çağrısı

Tarihlerinin en büyük sel felaketiyle boğuşan Bosna Hersek ve Sırbistan uluslararası yardım çağrısında bulundu. Günlerdir devam eden yağışlar sebebiyle bölge adeta çamur gölüne dönerken, binlerce ev sular altında kaldı. Meteoroloji uzmanları, bölgeye ortalama dört ayda düşmesi beklenen yağmurun bir günde yağdığını açıkladı. “100 yıl değil, 1000 yıldır böyle bir olay yaşanmadı” diyerek felaketin boyutunu belirten Sırbistan Başbakanı Aleksander Vucic, gıda, giysi, battaniye, temiz su iletilmesinde sıkıntılar yaşandığını, daha büyük yardımlar gerektiğini söyledi. Sel felaketi sonucu en az 35 kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Sel felaketinin ardından toprak kayması tehlikesiyle karşı karşıya kalan Bosna-Hersek genelinde 300 heyelan rapor edildi. Kara ve demiryollarının kapandığı, köprülerin yıkıldığı ülkede, evlerinde mahsur kalanlar helikopterlerle kurtarıldı. Bosna-Hersek Federasyonu Mülteci İşleri Bakanı Adil Osmanoviç, “Bu durum bir felaket.” değerlendirmesi yaptı. Sava Nehri’nden taşan suların bastığı Orasje kasabasında, yüzlerce insan evsiz kaldı. Belediye başkanı yardım için özel bir çağrı yaptı. Otobüs, kamyon ve özel arabalarıyla felaket bölgesine giden gönüllüler, kurtarma çalışmalarına katıldı.

Sırbistan’da ise 20 binden fazla insan evlerinden tahliye edildi. Sel suları ülkedeki en büyük elektrik santrali Tesla’yı tehdit ederken birçok kömür madeninin de sular altında kaldığı kaydedildi.  Hırvatistan’da ise sel sularına kapılan 2 kişi kayboldu. Yetkililer, Sava Nehri’ndeki su seviyesinin iki gün daha yükselmesini beklediklerini açıkladı. “100 yıl değil, 1000 yıldır böyle bir olay yaşanmadı” diyerek felaketin boyutunu belirten Sırbistan Başbakanı Aleksander Vucic, gıda, giysi, battaniye, temiz su iletilmesinde sıkıntılar yaşandığını, daha büyük yardımlar gerektiğini söyledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.