Bosna-Hersek’te seçimlerin galibi İzzetbegoviç oldu

Bosna-Hersek’te seçimlerin galibi İzzetbegoviç oldu

Bosna-Hersek’te önceki gün yapılan genel seçimlerin ilk sonuçlarına göre, Demokratik Eylem Parti (SDA) Başkanı Bakir İzzetbegoviç, Boşnakların oylarının büyük bir kısmını alarak Üçlü Cumhurbaşkanlığı Konseyi’ndeki yerini korudu.

Bosna’nın efsanevi lideri Aliya İzzetbegoviç’in oğlu Bakir İzzetbegoviç, ilk sonuçların gelmesinin ardından yaptığı açıklamada, zaferini ilan etti. İzzetbegoviç, SDA’nın gayri resmi rakamlara göre oyların yüzde 33’ünü kazandığını; kendisinin üçlü başkanlık kurulu üyeliği için oyların yüzde 55’ni aldığını bildirdi. Zafer havası esen SDA partisi merkezinde konuşan Boşnak lider, alınan oylarla ilk kez bir Müslüman adayın hükümeti kurma konumunda bulunduğunu söyledi. Boşnak adaylardan medya patronu ve ‘Daha İyi Bir Gelecek İttifakı’ lideri Fahrudin Radonçiç de yenilgiyi kabul etti. Kendisi ve partisinin ikinci sırada yer almasını başarı olarak değerlendirdi.

Dünyanın en karmaşık devlet sistemlerinden birine sahip Bosna, birbirinden ayrı iki büyük parçadan oluşuyor. Boşnak ve Hırvatların yoğun olarak yaşadığı bölgeler Bosna-Hersek Federasyonu içerisinde. Bu federasyon da geniş yetkilere sahip 10 kantona ayrılmış durumda. Devlet düzeyinde iktidarda olan parti federasyon ya da kantonlarda muhalefette kalabiliyor. Bu durum da hem devlet işlerinin hızlı ve etkili şekilde görülmesini engelliyor hem de sandığa gittiğinde kimi ödüllendireceği ya da cezalandıracağı konusunda seçmenleri tereddüde düşürüyor. Sene başında cumhurbaşkanlığı binasının yakılmasına kadar varan gösteriler, toplumda yaygın olan işsizliğin sebep olduğu sosyal patlama olarak değerlendirilmişti. Özellikle gençlerin çok büyük çoğunluğunun işsiz olduğu ülkede, birçok aile gurbetçilerin gönderecekleri paralara umut bağlamış durumda.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.