Bombardıman altında tarihi Gazze ziyareti

Bombardıman altında tarihi Gazze ziyareti

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi ile Arap Birliği ülkeleri dışişleri bakanları, bir haftadır İsrail tarafından bombalanan Gazze’ye bugün tarihi bir ziyaret gerçekleştirdi.

 

davutoğluDavutoğlu, Arap Birliği’ne üye 9 ülkenin dışişleri bakanı ile Gazze’de saldırılarda ölenlerin ailelerini, yaralıları ve bombalara hedef olan binaları ziyaret etti. Bakanlar, İsrail saldırılarına karşı Filistin halkına destek verdi. Filistinliler de başta Türk bakan olmak üzere heyete büyük sevgi gösterisinde bulundu. Gazze’yi ziyaret eden, ‘ilk üst düzey Türk yetkilisi’ olarak tarihe geçen Davutoğlu, Türkiye’nin sonuna kadar Filistin halkının yanında olacağını vurgulayarak uluslararası camiaya “İsrail bu işgal ve ablukayı derhal durdurmalıdır.” dedi. İsrail’in saldırılarını meşru gören başta ABD olmak üzere Batı dünyasını isim vermeden sert şekilde eleştiren Davutoğlu, “İnsanlık tarihi bu zulmü meşru görenleri affetmeyecek.” diye konuştu. Heyetin ziyareti öncesinde çok sayıda insansız hava aracı Gazze semalarında dolaşırken, İsrail gün boyunca havadan saldırılarına devam etti. İsrail’in Gazze’ye yönelik bugünkü saldırılarında da çok sayıda Filistinli ölürken, 7 günde hayatını kaybedenlerin sayısı 126’yı buldu. Yetkililer, yaklaşık bin Filistinlinin de İsrail’in saldırılarında yaralandığını ifade ediyor.


Arap Birliği’nin girişimiyle planlanan tarihî Gazze ziyareti için Davutoğlu önce Ankara’dan özel uçakla Refah Sınır Kapısı’na en yakın havaalanı olan Mısır’ın El Ariş şehrine indi. Ziyarete Davutoğlu’nun dışında Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el Arabi ile Mısır Dışişleri Bakanı Muhammed Kamil Amr, Filistin, Katar, Tunus, Fas, Lübnan, Ürdün, Irak ve Sudan dışişleri bakanları katıldı. Ziyarete Başbakan Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan ve bakanın eşi Sare Davutoğlu da iştirak etti. Davutoğlu ve Arap Birliği bakanları, önce geçtiğimiz haftaki saldırıda hayatını kaybeden Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları Komutanı Muhammed el-Caberi’nin evine taziye ziyaretinde bulundu. Daha sonra Hamas lideri İsmail Haniye ile birlikte pazar günkü saldırıda aynı aileden 5’i çocuk olmak üzere 11 kişinin hayatını kaybettiği Delu ailesinin evine gidildi. Heyet, Şifa Hastanesi’ne de giderek yaralıları ziyaret etti. Gazze sokaklarında en fazla ilgiyi Haniye ve Davutoğlu görürken, Türk bakanın “Sizler sadece kendi onurunuz için değil; hepimiz için tüm insanlığın onuru için mücadele ediyorsunuz.” sözleri büyük alkış aldı.


10 bakan, temaslarının ardından basının karşısına çıkarken sadece Haniye, el Arabi ve Davutoğlu söz aldı. Davutoğlu, Gazzelilere “yiğit insanlar” diye seslenerek Türkiye’nin selamını iletti. Davutoğlu Ankara’nın açık desteğini şu sözlerle ortaya koydu: “Gazze, Batı Şeria ve Doğu Kudüs’teki Filistinli kardeşlerimize mesajımız şudur: Ne baskı olursa olsun sizlerle dayanışmamız asla bitmeyecek.” “Türkiye ve Arap dünyası olarak Gazze’de işlenen zulmün karşısındayız.” diyen Davutoğlu, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları derhal durdurmasını ve bölgede uyguladığı ambargoya son vermesini talep etti. Dışişleri Bakanı ayrıca “İsrail’in Gazze’yi açık hava hapishanesine çevirmesine izin vermeyeceğiz. Biz, Arap dünyası ile birlikte bu abluka kaldırılana kadar Gazzelilerin yanındayız.” dedi. Mavi Marmara şehitlerini de unutmayan Davutoğlu, konuşmasını, “Mavi Marmara şehitlerinin ruhlarını selamlıyoruz. Biliniz ki; karanlığın en koyu olduğu vakit, sabaha en yakın zamandır. Sabah yakındır. Özgür günlere uyanacağınız sabaha kadar sizi Allah’a emanet ediyorum.” sözleriyle tamamladı. Tarihi ziyaret sırasında alınan olağanüstü güvenlik tedbirleri dikkat çekti. Özel Harekat polisleri Davutoğlu’nun etrafında adeta etten bir duvar ördü.


Davutoğlu ile beraberindekiler, daha sonra Refah sınır kapısından, Mısır’a geçti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.