Boko Haram’ın yol açtığı felaket, uydu fotoğraflarında

Boko Haram’ın yol açtığı felaket, uydu fotoğraflarında

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) ve İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch – HRW), birbirinden ayrı yayınladığı uydu görüntülerinde El Kaide bağlantılı terör örgütü Boko Haram’ın Nijerya’da gerçekleştirdiği son saldırıda yol açtığı tahribatı gösterdi.

Uluslararası Af Örgütü, orduya yardım eden sivillerin hedef alındığı saldırıda aralarında doğum yapmakta olan bir kadının da yer aldığı en az yüzlerce insanın öldüğünü bildirdi. İnsan Hakları İzleme Örgütü, ölü sayısının tam olarak bilinmediğini, bölgede yaşayan birisinin “Kimse geride ölüleri saymak için kalmadı.” dediğini aktardı. Nijerya ordusu, ölü sayısını 150 olarak açıkladı.

Af Örgütü’ne ait uydu görüntülerinde bölgenin saldırıdan bir gün önce 2 Ocak ve ev ve iş yerleri tahrip edildikten sonra 7 Ocak’ta çekilmiş hali bulunuyor. AI, fotoğraflara göre 3 bin 700’den fazla binanın kısmen ya da tamamen tahrip olduğunu bildirdi.

HRW, ülkenin kuzeydoğusundaki Borno eyaletine bağlı Baga’nın yüzde 11 ve Çad gölü kıyılarındaki Doron Baga kasabasın yüzde 57’sinin saldırılarda harap olduğunu duyurdu.

Nijerya, Nijer ve Çad askerlerinden oluşan ‘Çokuluslu Müşterek Görev Gücü’ bölgede Boko Haram’a karşı operasyonlarına devam ediyor. Yetkililer en az 20 bin kişinin bölgeden göçtüğünü açıkladı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.