BM’ye ‘Filipinler’e neden geciktin’ eleştirisi

BM’ye ‘Filipinler’e neden geciktin’ eleştirisi

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani Yardım Çalışmalarından Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Valeri Amos, bugüne kadar kaydedilmiş en güçlü tayfunun vurduğu Filipinler’e ulaştığı açıklandı.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Martin Nesirky, Amos’un Filipinler’e vardığını ve yarın tayfunun yerle bir ettiği Leyte adasının Tacloban şehrine geçeceğini söyledi. Amos’un Haiyan Tayfunu’nun Tacloban’ı vurmasından 5 gün sonra olay yerine gittiğini hatırlatan bir gazetecinin ‘Valeri Amos Filipinler’e neden bu kadar geç gitti? Bu saatten sonra su mu taşıyak?” sorusu üzerine Nesirky, Filipinler’in binlerce adadan oluştuğu ve ulaşımın havadan sağlandığını hatırlattı. Havalimanı ve pistlerin durumu nedeniyle ulaşımın zaman zaman aksadığını ifade eden Nesirsky, felaketten 11 milyon insanın etkilendiğine dikkat çekti. Nesirky, “700 bin kadar insan tayfun nedeniyle yerinden oldu. Bunların hepsini BM ilgili tüm kurumları ile yakından takip ediyor ve Filipin devleti ile de yakın çalışmasını sürdürüyor” dedi.

Tayfunun vurguğu bölgelerde Kızılay, Kızılhaç, BM ve Filipin devleti dışında 9 farklı yardım kuruluşunun yardım faliyetinde bulunduğunu belirten Nesirky, tüm bu çabaların koordineli bir şekilde yürütmeye çalıştıklarının altını çizdi.

Diğer yandan OCHA Genel Direktörü John Ging ise yaptığı açıklamada 25 milyon dolar acil yardımın felaketin etkili olduğu bölgeye ulaştırıldığını duyurdu. Ging, BM Acil Müdahale Merkez Fonu (CERF) tarafından yardım ekiplerinin ihtiyaç bölgelerine yönlendirildiğini söyledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.