BMGK Suriye’ye insani yardım için başkanlık açıklaması yaptı

BMGK Suriye’ye insani yardım için başkanlık açıklaması yaptı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) iki buçuk yıl aradan sonra nihayet Suriye’de yaşanılan krizi hafifletebilecek başkanlık açıklaması yaptı. “Suriye’deki insani durum hızla daha da kötüye gitmekte.’’ ifadesinin kullanıldığı açıklamada, insani yardımların acilen dağıtılması istendi.

İngiltere’nin BM Daimi Temsilcisi Mark Lyall Grant uluslararası toplumun nihayet Suriye’ye dikkatlerini verdiği ve BMGK’ın yaptığı açıklamanın da memnuniyet verici olduğunu söyledi. Grant, BMGK’daki kutuplaşmanın ardından uzun bir aradan sonra üye devletlerin birlikte karar aldığını dile getirdi.

Başkanlık açıklamasında 7 milyona varan Suriyeli’nin acil insani yardıma ihtiyaç duyduğu belirtilerek, ‘‘Komşu ülkelerden sınırdaki çatışma hatları üzerindekiler de dahil olmak üzere ihtiyaç sahibi olan insanlara güvenli, engelsiz bir yol ve şartlar sağlanarak insani yardım ulaştırılmalı.” denildi. Açıklamada insani yardımın hızlı bir şekilde ulaştırılmaması durumunda milyonlarca Suriyelinin hayatının da riske atılmış olacağı belirtildi.

BMGK’nın başkanlık açıklamasının bağlayıcı bir hükmü yok; ancak karar tasarısından sonra Konsey’in alabildiği ikinci en önemli karar niteliğinde.

BM’in New York’taki Genel Merkezi’nde toplanan Konsey’e Azerbaycan başkanlık etti. Konsey’in ekim ayı dönem başkanı olan Azerbaycan, bir ay süresince BMGK’daki tüm oturumları yönetecek.

Başkanlık açıklamasının ardından atılan adımı öven BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Valerie Amos, ‘‘Suriye’de insani durum korkunç.’’ ifadesini kullandı. Suriyelilere insani yardımın ulaştırılabilmesi için BMGK’ın karar tasarısı almasını beklediğini belirten Amos, ‘‘Açıklanan bu taahhütler ve adımlar hızlı şekilde yerine getirilirse aylarca ulaşılamayan iki milyonun üzerinde insana yardım ulaştırmak mümkün olacak. Temiz su, ilaç, gıda, klorlama tableti gibi ihtiyaç malzemelerini daha fazla insana daha hızlı bir şekilde ulaştırabiliriz.’’ dedi.

 

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.