BMGK, İran ile anlaşmayı onayladı

BMGK, İran ile anlaşmayı onayladı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), İran’la yapılan nükleer anlaşmayı beklenildiği üzere oybirliği ile kabul etti.

İran ile P5+1 (BMGK daimi üyesi ABD, İngiltere, Rusya, Fransa, Çin ile Almanya) arasında Viyana’da varılan anlaşmayı BMGK tarafından onaylayan tasarı kabul edildi. Tasarı ile İran’a karşı BM tarafından uygulanan ambargoların da kademeli olarak kaldırılması kabul edilmiş oldu.

Pazartesi BM Genel Merkezi’nde başlayan toplantıya, BMGK üyesi 15 ülke ile Almanya, İran daimi temsilcileri de katıldı. Oturumun ardından yapılan oylama ile İran ile varılan anlaşma onaylandı.

Anlaşma, İran’a karşı daha önce BMGK tarafından uygulanan ambargoların, anlaşma hükümlerine uyması karşılığında kademeli olarak kaldırılmasını içeriyor. ABD tarafından hazırlanan tasarı da İran’ın varılan anlaşma hükümlerine uymadığı takdirde daha önce alınan ambargo kararlarının ”derhal yeniden” uygulanacağı hükmünü taşıyor.

Karar metnine göre, İran’a 8 yıl boyunca balistik füze teknolojileri, 5 yıl süreyle de konvansiyonel silah ambargosu sürecek. BMGK izin vermedikçe bu süre zarfında hiçbir ülke İran’a balistik füze teknolojisi ya da konvansiyonel silah satamayacak ancak BMGK izin verdiği takdirde bu silah ve teknolojisi İran’a transfer edilebilecek.

BM Güvenlik Konseyi kararı 90 gün sonra yürürlüğe girecek ve ülkeler yaptırımların kaldırılması için hazırlıklara başlayacak. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun İran ile ilgili ambargonun kademeli kalkmasına yönelik onayının ardından kabul edilen tasarı hayata geçecek.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.