BM’den ürküten rapor: Afganistan afyon tuzağında

BM’den ürküten rapor: Afganistan afyon tuzağında

2014 yılı sonunda müttefik güçlerin tamamen çekilmiş olacağı Afganistan’da yapılan bütün çalışmalara rağmen afyon üretimindeki artış engellenemiyor. Bu yıl, 2012’ye göre yüzde 49 oranında artan afyon üretim miktarı 5.500 tonu buldu. Taliban’ın karşı çıktığı NATO üyesi ülkeler ile Rusya ve İran’ın afyon imha çalışmaları ise yetersiz kalıyor.  

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) tarafından hazırlanan rapora göre bu yıl Afganistan’da afyon üretimi rekor seviyeye ulaştı. ‘2013 yılı Afganistan Afyon Araştırması’ adıyla yayımlanan rapor ülkede 209 bin hektarlık arazinin afyon üretimine ayrıldığını gösterdi. ABD başta olmak üzere uluslararası güçler milyar dolarlar tutan afyon üretimine karşı mücadele programları yürütse de bu yıl Afganistan’da 2012 yılına kıyasla afyon üretiminde kullanılan alanın yüzde 36 oranında artmış olduğu görüldü. Dün yayınlanan raporda ülkenin 34 vilayetinden tam 19’unda yüksek miktarda afyon yetiştirildiği kaydedildi. Buna göre Afganistan’da üretilen toplam afyon miktarı, geçtiğimiz yıla göre yüzde 49 oranında arttı. Ayrıca ülke nüfusunun yüzde 5’i uyuşturucu madde bağımlısı durumuna geldiği için Afganistan dünyada en çok uyuşturucu tüketilen yerlerden biri oldu.

UNODC başkanı Yury Fedotov “aklı başa getiren” şeklinde nitelediği raporun ardından, “Uyuşturucu problemine karşı ihtiyacımız olan şey ayrılmaz, kapsamlı bir cevap. Uyuşturucuyla mücadele güvenlik, kalkınma ve kurumsal yapı planlarının ayrılmaz bir parçası olmak zorunda.” dedi. UNODC Afganistan ofisinin eski başkanı Jean Luc Lemahieu ise ortaya çıkan verilerle ilgili “Afganistan tarihinde böylesi bir duruma asla şahit olunmamıştı.” açıklamasında bulundu. Gözlemciler bu artışı, 2014 yılında uluslararası askeri güçlerin ülkeden tamamen ayrılacak olmasını gelecekleri açısından belirsizlik şeklinde değerlendiren Afgan çiftçilerinin bir tür gelir garantisi oluşturma çabası olarak yorumladı.

Afganistan’da afyon üretiminin bu şekilde artmış olduğu 2013 yılında Kabil tarafından yürütülen imha işlemlerinin ise geçen yıllara oranla yüzde 24 azalma göstermesi dikkat çekti. Raporda 2013 yılında yürütülen afyon imha kampanyaları sırasında 143 kişinin öldürüldüğü de aktarıldı. Bu rakam 2012 yılında 102’ydi. Ülkede afyon üretimi ve Taliban arasında güçlü bir bağ bulunuyor. 2013 yılında yetiştirilen afyonun yüzde 90’ı ülkenin güney ve batısında bulunan Taliban kontrolündeki bölgeden elde ediliyor. 2004 yılından beri Afganistan’da üretilen afyonun neredeyse yarısı güneydeki Helmend vilayetinden gelirken Kandahar ikinci sırada yer alıyor. Taliban, çiftçilerin afyon üretiminden kazandıkları gelirin yüzde 10’una vergi olarak el koyuyor.

 

 

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.