BM’den Türkiye’ye ‘Suriye’ye operasyon planı’ ve ‘YouTube yasağı’ tepkisi

BM’den Türkiye’ye ‘Suriye’ye operasyon planı’ ve ‘YouTube yasağı’ tepkisi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Bakanlık Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler tarafından hazırlandığı iddia edilen bir ‘Suriye’ye savaş planı’ ve bu konuşmanın internette yayınlanması üzerine alınan YouTube yasağına Birleşmiş Milletler’den (BM) tepki geldi. BM Genel Sekreter sözcü yardımcısı Farhan Hak, Suriye’de BM’nin tutumunun son derece açık olduğunu hatırlattı.

Ses kaydında Türk yetkililerin Suriye’ye karşı açılabilecek bir savaş için plan yaptığının aktarılması üzerine Hak, “Herkes biliyor ki BM olarak biz Suriye’de her türlü silahlandırmaya karşıyız. Tüm ülkelerin özellikle de bölge ülkelerinin Suriye’de tarafları silahlandırmada uzak durmalı. Biz, BM olarak Suriye’de hükümet ve muhalif güçleri bir barış masasında oturmaları için gayret göstermeleri konusunda cesaretlendiriyoruz” dedi.

Youtube yasağı için de konuşan Hak, “Bu konudaki açıklamayı Cenevre ofisimiz Twitter yasağı üzerine yapmıştı. YouTube yasağı için de cevabımız aynı olacaktır” dedi.

Geçtiğimiz gün BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Rupert Colville, Cenevre’de Twitter yasağı üzerine Tükiye’yi sert bir dille eleştiren bir açıklama yapmıştı. Colville açıklamasında şu ifadelere yer vermişti: “Evet, Twitter’a erişimin 20 Mart’ta Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından Türkiye’nin uluslararası insan hakları yükümlülükleriyle uyuşmayacak şekilde engellenmesinden endişeliyiz. 14 Şubat’ta ifade ettiğimiz gibi, Türkiye’nin telekomünikasyon yetkililerine (TİB) mahkeme kararı olmadan web sitelerini engelleme hakkı veren 6518 sayılı yasa adıyla Türk hükümeti tarafından kabul edilen kanun değişikliklerinden endişeliyiz. Kanun bu haliyle, özellikle ifade ve düşünce özgürlüğüyle mahremiyet hakkına ilişkin maddeler, Türkiye’nin uluslararası insan hakları yükümlülükleriyle uyuşmuyor. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun Kasım 2013’de vurguladığı gibi, insanların hakları korunmak zorundadır. Yetkililere Twitter yasağını yürürlükten kaldırma ve 5651 ve 6518 sayılı yasaları gözden geçirip bunları uluslararası insan hakları standartları ile uyumlu hale getirme çağrısı yapıyoruz.”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.