BM’den Türkiye’ye Suriye övgüsü

BM’den Türkiye’ye Suriye övgüsü

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Türkiye’nin Suriyelilere sağlanan geçici koruma nedeniyle takdire şayan bir iş yaptığını belirterek, ülkelerine dönmeyi seçen Suriyelilerin gönüllü geri dönüşü konusunda da Türk hükümeti ile yakın işbirliği içinde çalışmaya devam ettiğini bildirdi.

    

Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesindeki çadır kentte geçici koruma sağlanan Suriyelilerden 130 kadarının geçen ay sonunda çadır kentte çıkan olayların ardından ülkelerine gönüllü olarak geri dönmesi sonrasında bazı yabancı haber ajanslarında ve basında Türkiye’nin bu kişileri zorla geri gönderdiğine dair haberler yer almıştı.

    

BMMYK Türkiye Ofisi’nden yapılan açıklamada, son 2 yıldır Suriyelilere sağlanan korumadan dolayı Türkiye’nin takdire şayan bir iş yaptığı belirtilerek, şu anda Türkiye’de 300 binden fazla Suriyelinin koruma altında olduğunu hatırlatıldı.

    

“Bu, uluslararası koruma ilkelerine bağlılığın açık ve sürekli bir göstergesidir” ifadesini kullanan BMMYK, Türk makamları ile Türkiye’den koruma isteyen kişiler hakkında yakın istişare içinde olduklarını bildirdi.

    

BMMYK, Türkiye’nin ihtiyacı olan Suriyeliler için uyguladığı geçici koruma politikasını, zorla geri göndermeme ilkesi temelinde kendi iç usulleriyle yürüttüğünü belirtti.

    

Açıklamada şunlar kaydedildi: “BMMYK, Türk hükümeti ve halkını insani çabalarından dolayı takdir etmekte ve desteklemektedir. BMMYK, uluslararası camiayı Türkiye’ye ve cömert bir şekilde Suriyelileri ağırlayan tüm komşu ülkelere daha fazla yardım yapılması konusunda teşvik etmektedir. Sayılar arttıkça, ihtiyaçlar da artmaktadır ve daha fazla dayanışma, sürdürülebilir yardım çabalarının sağlanması hususunda büyük önem taşımaktadır.”

        

TÜRK HÜKÜMETİ İLE YAKIN ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYORUZ

        

Türkiye’deki kampta çıkan olayların ardından ülkelerine dönmeye karar veren Suriyelilerin Türkiye’den ayrılmaları sırasında BM Yüksek Komiserlik yetkililerinin orada bulunmadığını belirten BMMYK, “BMMYK Türkiye ofisi, teknik tavsiye ve desteğin temini ile Türk makamlar tarafından ülkelerine dönmeyi seçen Suriyelilerin gönüllü geri dönüşü için hazırlanan prosedürlerin gözlenmesi de dahil olmak üzere Türk hükümeti ile yakın işbirliği içinde çalışmaya devam etmektedir” dedi.

    

TBMM’de 4 Nisan’da kabul edilen Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun Türkiye’nin uluslararası koruma ve yardımseverlik ilkelerine bağlılığının güçlü bir göstergesi olduğuna dikkati çeken BMMYK, Türkiye’nin mülteci akınlarına yabancı olmadığını, bu yasal çerçevenin sığınma konusunda hukukun geliştirilmesine olan bağlılığın seviyesini vurguladığını ifade etti.

    

BMMYK açıklamasında, “Türkiye’nin bu kadar çok kişinin koruma ve yardım alması gereken böyle kritik bir zamanda bu somut adımları atmış olmasını takdirle karşılıyoruz” denildi.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.