BM’den Suriye barış görüşmeleri için PYD sinyali

BM’den Suriye barış görüşmeleri için PYD sinyali

Birleşmiş Milletler (BM), Cenevre’de yapılması planlanan Suriye barış görüşmelerine Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) ileri aşamalarda katılabileceğini söyledi.

Suriye’de devam eden iç savaşı durdurmaya yönelik BM’nin girişimi ile başlatılan Cenevre görüşmeleri, kimlerin katılcağı konusunda yaşanan sorun nedeni ile arzu edilen şekilde başlatılamadı.

BM’nin New York’taki Genel Merkezi’nde günlük yapılan basın toplantısında gazetecilere bilgi veren BM Genel Sekreteri Sözücüsü Stephane Dujarric, barış görüşmelerin altı ay süreceği ve bu sürede değişik oyuncuların sürece dahil olabileceğini söyledi.

Bir gazetecinin, “Suriye’de IŞİD’e karşı PYD önemli mücadele gösteriyor, Kürtler Suriye’nin unsurlarından biri ve önemli ölçüde toprakları kontrolü altında tutuyor. PYD neden barış görüşmelerinde yok?” sorusuna Dujarric, “BM’nin Suriye Özel Temsilcisi (Stefan) Mistura’nın da söylediği üzere barış görüşmeleri altı ay sürecek. Görüşmelere değişik zamanlarda değişik oyuncular da dahil olabilir. Geniş bir yelğazede yapılacak olan Suriye barış görüşmelerinde farklı gruplara da yer verilecek” diye cevap verdi.

Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi Beşar el Caferi’nin başkanlık ettiği Suriye hükümeti heyetiyle de Mistura’nın Cuma günü görüştüğünü belirten Sözcü Dujarric, Özel Temsilci’nin barış görüşmeleri çerçevesinde diğer katılımcılar ve sivil toplum temsilcileriyle de bir araya geleceğini dile getirdi.

Barış görüşmelerin zorlu geçebileceği mesajını veren Dujarric, “Bazı dengeler dakika dakika değişebiliyor. Bazı delegasyonlar Cenevre’de olabilir ama görüşmelere katılmayabilir. Daha önce de söylemiştim, kimlerin orada ne için olduğunu ya da hangi otelde kaldıklarını bilemeyiz” şeklinde konuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.