BM’de Ortadoğu Dörtlüsü Filistin’i görüştü

BM’de Ortadoğu Dörtlüsü Filistin’i görüştü

Birleşimiş Milletler’de Ortadoğu Dörtlüsü zirvesi yapıldı.

 

New York’taki Birleşmiş Milletler (BM) Genel Merkezi’nde Filistin-İsrail sorununun çözümü için kurulan Ortadoğu Dörtlüsü dışişleri bakanları düzeyinde toplandı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile birlikte toplantıya Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikasından Sorumlu Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Ortadoğu Dörtlüsü Temsilcisi Tony Blair, İsrail baş müzakerecisi ve Adalet Bakanı Tzipi Livni ile Filistin baş müzakerecisi Saeb Erekat katıldı.   

Ortadoğu Dörtlüsü, 29 Temmuz’da ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’in yeniden başlattığı İsrail-Filistin görüşmelerinin ardından ilk defa dün New York’ta biraraya geldi. Toplantıda tarafların dokuz ay sonunda anlaşma koşullarındaki hedeflere ulaşabilmeleri yönünde ortak taahhütlerine destek ve bu yöndeki kararlılık dile getirildi. Toplantıda ayrıca Dörtlü, Filistin-İsrail sorunu hakkında BM Güvenlik Konseyi’nin daha önce almış olduğu  kararları hatırlattı ve sürecin aktif bir şekilde desteklemesindeki kararlılık dile getirildi.

Dörtlü, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile İsrail Başbakanı Bünyamin Netanyahu’yu barış müzakerelerinin yeniden başlatılması yolunda almış oldukları kararlı tutumu sergilemelerinden dolayı övdü.  Dörtlü, müzakere sürecinin başarısı için elverişli koşulları teşvik etmek ve güveni zedeleyecek her türlü açıklamalardan ve eylemlerden de uzak durulması gerektiğini ifade etti. Blair ayrıca, uluslararası topluma Filistin ekonomisine destek amacıyla 25 Eylül’de gerçekleştirilen İrtibat Komitesi’nde yaptıkları taahhütlerden dolayı teşekkür etti.     

Dörtlü New York’taki BM Genel Merkezi’nde yaptığı toplantıda, Gazze’deki son durum gözden geçirdi. Dörtlü, Gazze sakinlerinin ihtiyaçlarını karşılayabilmek için yasal yollardan daha rahat imkanlarda bölgeye giriş-çıkış yapmaları konusunda izin veren İsrail’in bu tutumunu memnuniyetle karşıladığı açıklandı.  

Dörtlü, uluslararası toplum ile Arap Birliği’nin bugüne kadar barış sürecine yapmış olduğu katkılardan duyulan memnuniyet dile getirilerek bu desteğin devam etmesi istendi.

Toplantıların düzenli olarak bundan sonra yapılması konusunda ortak karara varan Dörtlü, Blair tarafından barış sürecine kimlerin nasıl destek verdiğine yönelik rapor hazırlanacağını da duyurdu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.