BM yetkilisi Myanmar için ‘alarm’ verdi

BM yetkilisi Myanmar için ‘alarm’ verdi

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Direktörü John Ging, Maynmar’da yaşanılan şiddet olaylarından dolayı yerlerinden olan yüzbinden fazla Müslüman’ın bu defa muson yağmurlarının yol açabileceği su baskınları ile yüzyüze kalacağı uyarısında bulundu.


Dört günlük Myanmar ile Filiphinler gezisinden dönen Ging, BM’de gazetecilerin sorularını yanıtladı. Myanmar’da durumun özellikle çok kötü olduğuna dikkat çeken Ging, ülkede yaşanılan şiddet olayları nedeniyle 125 bin insanın yerlerinden olduğuna dikkat çekti. Myanmar’da yerlerinden olan insanların kamplarda yaşamak zorunda kaldığına dikkat çeken Ging, bu kişilerin şimdi de muson yağmurları nedeniyle hayatlarının tehlike altında olduğunu aktardı. Ging, özellikle Rakhine eyaletindeki kamplarda ikamet edenlerin ciddi su baskını tehlikesi ile yüzyüze kaldıklarını kaydetti. ‘‘Onbinlerce insan Rakhine eyaletinde şiddetten dolayı evlerini terk etmek zorunda kaldı. Şimdi de bu insanları muson yağmurları tehdit ediyor’’ diyen Ging, ‘‘Çok hızlı hareket etmek zorundayız bir başka trajedinin yaşanmaması için. Kampların çoğunluğu su baskınlarının olacağı alanlara kurulmuş durumda’’ dedi.


Myanmar hükümetinden yeni kamp yerleri için toprak talep ettiklerini belirten Ging, yine devlet yetkililerin insanların serbestçe hareket etmelerine izin vermelerini de istedi. Ging, Maynmar hükümetinin Rakhine bölgesinde yardım dağıtılmalarını da yanlış yorumlamakla eleştirdi. ‘‘Uluslar arası yardım kuruluşları ve yardım çalışanlarına karşı tehdit ve kışkırtma eylemleri ciddi bir sorun haline gelmiştir’’ diyen Ging, yardımların sağlıklı şekilde ulaştırılabilmesi için ihtiyaç sahiplerine hükümetin desteğine ihtiyaç duyduklarını söyledi.


GEÇEN YILA ORANLA MYANMAR’DA DURUM DAHA DA KÖTÜ


Myanmar’a en son olarak geçen yıl Ağustos ayında ziyarette bulunduğuna işaret eden Ging, geçen zaman içinde iki toplum arasında (Müslümanlar ile Budistler) gerilimin azalmadığını ve mevcut durumun ise alarm seviyede olduğunu belirtti. Myanmar’da devam eden çatışmaların ülkedeki demokratikleşme, barış çabaları ile ekonomik reformların önünde engel olduğuna dikkat çeken Ging, geçen hafta Meikhtila ile Mandalay bölgelerinde yaşanılan şiddet olayları nedeniyle 12 bin insanın daha yerlerinden olduğuna dikkat çekti.


Hükümetten dirayetli davanmasını isteyen Ging, ayrıca bölgedeki olayların sorumlarının cezalandırılabilmesi için bağımsız bir soruşturma ekibinin kurulmasını istedi. ‘‘Ülkede durum son derece kritik ve ertelenecek gibi de değil’’ diyen Ging, ‘‘Toplum önderleri ile dini liderlerin çok-kültürlü, çok-etnik yapılı Myanmar da  karşılıklı saygı, hoşgörünün geliştirilip barış içinde yaşayabilemeleri için büyük görev düşmekte ve biran önce harekete geçmeleri gerekmekte’’ dedi.


İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI 50 MİLYON DOLAR YARDIM ETTİ


Myanmar’da yaşanılan kriz nedeniyle zor şartlarda yaşayan insanlara İslam İçbirliği Teşkilatı (İİT) yardım eli uzattı. Konu ile ilgili bilgi veren John Ging, İİT’nin Myanmar’daki şiddet olaylarından olumsuz etkilenen kimselere yardım etmek için kendileri ile işbirliği yapmak istediklerini söyledi. ‘‘İİT, ayrım gözetmeksizin her iki toplumdan mağdur olan kimselere yardım sağlama teklifinde bulundu. İİT’nin konumu sorunun çözümü adına önemli’’ diyen Ging, bu kurumun desteğinden dolayı da teşekkür etti.

 

Ging, basın toplantısında İİT’nin Myanmar’daki şiddet olaylarından olumsuz etikilenler için 50 milyon dolar yardım yapma sözü verdiğini de söyledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.