BM ve ABD’den Suriye’ye 64 milyon dolar tutarında insani yardım

BM ve ABD’den Suriye’ye 64 milyon dolar tutarında insani yardım

Birleşmiş Miletler’in (BM) bazı yan kuruluşları ile Amerika’nın yaptığı 64 milyon dolar tutarındaki yardım Suriye ile komşu ülkelere ulaştı. Suriye’de devam eden insani kriz nedeniyle yapılan yardımların ülkede devam eden şiddet olaylarından mağdur olan sivillere yönelik olduğu belirtildi.

Suriye’de 16 aydır devam eden rejim krizi nedeniyle Birleşmiş Milletler’in (BM) verdiği rakamlara göre bugüne kadar ölen insan sayısının 14 bini aştığı belirtildi. BM ve Amerika’nın yaptığı 64 milyon dolarlık yardımın Suriye içindeki ve Türkiye, Ürdün, Irak ile Lübnan’a sığınan Suriyeli mültecilere ulaştırıldığı açıkladı.

Yine BM’nin verilerine göre şuan Suriye’de 1.5 milyon insanın acil insani yardıma ihtiyaç duyduğu ifade edildi. Yardımların sağlık malzemeleri, su, gıda, giyecek, temizlik malzemeleri, battaniye gibi diğer insani gereksinimler olduğu belirtildi.

BM ve ABD Dışişleri Bakanlığı kayıtlarına göre Suriye’deki krizden etkilenen sivil halka yardım amacıyla yapılan 64 milyon dolarlık yardımın birinci elden şiddet olaylarından dolayı mağdur olan Suriyelilere ulaştırıldığı kaydedildi.

BM ile ABD’nin yapmış olduğu insani yardımın 27.5 milyon doları Dünya Yiyecek Programı (World Food Program-WFP), 15.1 milyon doları özel yardım kuruluşları (NGO), 8.5 milyon doları BM Ulusal Mülteci Yüksek Komiserliği, 8 milyon dolar Kızılhac, 3 milyon doları BM Ulusal Yardım ve İş Ajansı (UNRWA), 750 bin doları UNİCEF, 500 bin doları da BM Acil İnsani Yardım, 300 bin doları da BM Güvenli ve Güvenlik departmanı tarfından sağlandı.

13 Temmuz tarihi itibariyle bugün Türkiye’de 39 bin Suriyeli mülteci bulunuyor. Suriyeli mültecilerin tüm insani ihtiyacı Kızılay tarafından sağlanırken BM teknik düzeyde yardımda bulunuyor. Türkiye’deki mülteci kamplarında Suriye kökenli Amerikalı doktor ile sağlık ekipleri de gönüllü olarak yardım ediyor. Amerika’nın en ünlü haber radiyosu olan NPR geçtiğimiz günlerde Hatay’dan yaptığı habere göre burada 20’e yakın Suriye kökenli Amerikalı doktorlar ile hemşirelerin gönüllü olarak mültecilere yardım ettiğini duyurdu.

Türkiye dışında bugün en fazla Suriyeli mültecinin bulunduğu ülke Ürdün. Bu ükede 33 bine yakın mülteci kalıyor. Bunun dışında Lübnan’da 31 bin, Irak’ta ise 6 bin 500 Suriyeli mülteci bulunuyor. Ürdün’ün insani yardım derneklerinin kayıtlarına göre bu ülkedeki Suriyeli mülteci sayısı 50 bini bulmuş durumda. Ancak resmi rakamlar bu sayıyı teyid etmiyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.