BM, Suriye’deki kimyasal silah saldırısı karşısında şokta

BM, Suriye’deki kimyasal silah saldırısı karşısında şokta

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un, Şam’ın kırsalında Suriye hükümeti tarafından kullanıldığı ileri sürülen kimyasal silah iddiası karşısında ‘‘şok olduğu’’ açıklandı.

BM Genel Sekreteri sözcülüğünden yapılan açıklamada, kimyasal silahların kim ya da hangi gerekçe ile kullanılırsa kullanılsın bunun uluslar arası insan haklarına aykırı olduğunun altı çizildi.

Genel Sekreter’in üye devletler, Arap Birliği ve Avrupa Birliği’nin (AB) bir dizi Suriye’de kimyasal silah kullanıldığı yönündeki ciddi endişelerinin farkında olduğu belirtildi. BM Genel Merkezi’ndeki günlük basın toplantısında Genel Sekreter sözcü yardımcılarından Eduardo del Buey, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Sözcü yardımcısı Eduardo, Ban’ın dile getirilen kimyasal silah kullanıldığı ileri sürülen olaylarla ilgili ayrıntılı bir araştırma sağlamada kararlı olduğunu ifade etti. Eduardo, Suriye’de kimyasal silah kullanıldığı iddialarını araştırmakla görevli BM heyetinin çalışmalarını sürdürdüğü ve Şam kırsalında kimyasal silah kullanıldığı yolundaki iddiaları da Suriye hükümeti ile görüştüğü kaydedildi.

 

Açıklamada, Suriye’de kimyasal silah kullanıldığı iddialarını araştırmak üzere Prof. Dr. Ake Sellström başkanlığında BM heyetinin bu ülkede olduğu hatırlatıldı. Geçen hafta Suriye hükümeti ve muhaliflerle varılan anlaşma sonunda BM heyetinin iddiaları araştırmak üzere çalışmalarına başlamıştı. BM heyeti Şam’a üç gün önce ulaşmıştı.

GÜVENLİK KONSEYİ ACİL TOPLANIYOR

Suriye’de kimyasal silah kullanıldığı iddiaları BM Güvenlik Konseyi’ni de harekete geçirdi. Konsey, yayınladığı bildiri ile New York saati ile 15:00 de Suriye’de kimyasal silah kullanıldığı yönündeki iddaları görüşmek üzere toplanacağı kaydedildi.

Güvenlik Konseyi’nin acil toplantıya hangi üye ülkelerin çağırdığı henüz açıklanmaz iken muhtemelen Fransa, İngiltere, ABD gibi Batılı üye devletlerin olduğu tahmin ediliyor.

 

Şam kırsalında kullanıldığı iddia edilen kimyasal silah saldırısının doğru olması durumunda; iki buçuk yıldır devam eden iç savaşda bugüne kadar kaydedilden olaylarda en büyük can kaybı olarak görülüyor.

 

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.