BM, Suriye’de kimyasal silah kullanımını araştırcak heyetin başkanını açıkladı

BM, Suriye’de kimyasal silah kullanımını araştırcak heyetin başkanını açıkladı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Suriye’deki iç savaşta kimyasal silah kullanılıp kullanılmadığını araştıracak ekibin başında kimin olacağına karar verdi. Ban, İsveçli akademisyen Prof. Dr. Ake Sellström’ü Suriye’ye gidecek BM heyetine başkanlık edeceğini duyurdu.


Geçtiğimiz hafta Genel Sekreter Ban, Suriye hükümetinin isteği üzerine Halep’te çatışmalarda Suriyeli muhaliflerin kimyasal silah kullanıp kullanmadığının araştırılması için BM tarafından bir heyet kurulması isteğine olumlu cevap vermişti. Daha sonra İngiltere ile Fransa’nın girişimi ile yalnızca Halep değil ülkenin farklı bölgelerde yaşanılan çatışmalarda da kimyasal silah kullanılıp kullanılmadığının araştırılması için Genel Sekreter’den istekte bulunmuştu. Ban, Fransa ile İngiltere’nin isteğini dikkate alacaklarını belirtmiş ancak araştırma heyetinin Halep dışındaki olayları araştırıp araştırmayacağı konusunda net konuşmamıştı.


BM Genel Sekreteri sözcüsü Martin Nesirky’in yaptığı yazılı açıklamada şuan İsveç’te araştırma enstitüsü bünyesinde proje yöneticisi olan Sellström’ü Ban’ın heyet başkanı olarak seçtiğini belirtti. Nesirky,  Sellström’ü, “Silahsızlanma ve uluslararası güvenlik alanında deneyimli ve başarılı bir bilim adamı” diye niteledi.


Amerika’da eğitim gören Sellström, İsveç’in Savunma ve Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü’nde de görev aldı. Daha önce çeşitli BM görevleri için hizmet veren Sellström, Irak’ın silahsızlanması görüşmelerinde de BM heyetine danışmanlık yaptı.


BM heyeti içinde yer alacak kişilerin Kimyasal Silahların Yasaklanması (KSY) ile Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) görevlilerden oluşacağı bilgisi verildi.


Suriye’de üçüncü yılına giren iç savaş sonunda bugüne kadar BM raporlarına göre 70 bin insan hayatını kaybederken 3 milyondan fazla insan da evlerini terk etmek zorunda kaldı. İç savaş ile birlikte bugün Suriye’nin komşu ülkelere sığınan mülteci sayısı da 1.1 milyon insana ulaştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.